Τελευταία Αρθρογραφία

Zήλεια και παιδί: Πως θα την αντιμετωπίσετε

Children_Care
Απρίλιος 16, 2018
Zήλεια και παιδί: Πως θα την αντιμετωπίσετε

Η ζήλεια είναι ένα πολύ συχνό συναίσθημα, και παρατηρείται ιδιαίτερα ανάμεσα στα παιδιά της οικογένειας.  Όταν μιλάμε για ζήλεια στα παιδιά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και σωστή αντιμετώπιση από την πλευρά των γονιών, καθώς εκείνη τη στιγμή το παιδί εκφράζει την αγωνία του, θεωρώντας ότι αγαπιέται λιγότερο. Στην πραγματικότητα εμπιστεύεται τον γονιό του, εκφράζοντας αυτό που νιώθει, χωρίς να κρύβεται.

Τις περισσότερες φορές η ζήλεια εκφράζεται με επιθετικό τρόπο από το παιδί που τη νιώθει. Μπορεί να χτυπάει το μικρό αδελφάκι, να αντιδρά σε ό,τι του λένε οι γονείς, ή να συμπεριφέρεται σαν να είναι μικρότερης ηλικίας, παλινδρομεί δηλαδή, με στόχο να αποσπάσει την προσοχή των γονιών. Από τα συναισθήματα ζήλειας δεν «γλιτώνει» κανένα παιδί της οικογένειας, όποια κι αν είναι η θέση του.

Τι μπορείτε να κάνετε για ν΄ αντιμετωπίσετε τη ζήλεια του παιδιού σας;

  1. Ποτέ μη συγκρίνετε τα παιδιά σας μεταξύ τους. Ακόμη κι αν θα θέλατε να δείξετε το ένα ως καλό παράδειγμα για το άλλο (επιβραβεύοντας το πρώτο με αυτόν τον τρόπο) αποφύγετέ το. Θα έχετε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.
  2. Μιλήστε, επικοινωνήστε, δείξτε την αγάπη σας. Αυτό χρειάζεται ένα παιδί που ζηλεύει. Επαφή, φροντίδα, μοίρασμα και μια μεγάλη αγκαλιά.
  3. Δώστε αρκετό από τον χρόνο σας. Ακόμη κι αν έχετε ένα μωρό που χρειάζεται διαρκώς τη φροντίδα σας, πρέπει να βρείτε τρόπους να δίνετε αρκετό χρόνο και στο άλλο παιδί. Το παιδί δεν μπορεί να καταλάβει πως το μωρό χρειάζεται τη φροντίδα και τον χρόνο σας για να ζήσει και να μεγαλώσει. Θέλει την επαφή μαζί σας και δεν είναι σε θέση να συνειδητοποιήσει τίποτε άλλο.
  4. Αφήστε το παιδί που ζηλεύει να εκφραστεί μιλώντας σας και ακούστε το. Μην πείτε «μα τι είναι αυτά που λες, εσένα αγαπάω», γιατί αυτό που χρειάζεται εκείνη την στιγμή είναι να το καταλάβετε και να το νιώσετε.
  5. Δώστε προσωπικό χρόνο στο κάθε σας παιδί. Χρειάζεται το οικογενειακό παιχνίδι με όλα τα παιδιά μαζί, χρειάζεται όμως και χρόνος για κάθε παιδί ξεχωριστά, για να κάνετε και να πείτε αυτά που ενδιαφέρουν μόνο εκείνο.
  6. Μη φορτώνετε με ευθύνες το μεγάλο σας παιδί. Το γεγονός ότι γεννήθηκε πρώτο, δεν το καθιστά υπεύθυνο για το μικρό αδελφάκι του.
  7. Θέστε όρια και κανόνες. Συζητήστε για όσα επιτρέπονται και απαγορεύονται, θέστε όρια και τονίστε πως θα υπάρξουν επιπτώσεις αν το ένα χτυπάει και γίνεται επιθετικό με το άλλο. Προσπαθήστε όμως, όσο γίνεται, να μην επεμβαίνετε στη μεταξύ τους σχέση, η οποία θέλει χρόνο για να «χτιστεί».
  8. Αποδεχθείτε κι αγαπήστε το παιδί σας όπως είναι, γι’ αυτό που είναι. Μην το επικρίνετε και μην χρησιμοποιείτε χαρακτηρισμούς που θα τους «κουβαλάει» σ΄ όλη του τη ζωή και το πληγώνουν, όπως για παράδειγμα «είσαι ζηλιάρης».

 

Σχόλιο

To Email σας δεν δημοσιοποιείται πουθενά στην Ιστοσελίδα μας. Υποχρεωτικά *

Αρχείο Άρθρων

Social Media

Icon_ContactUs
ChildrenCare