Τελευταία Αρθρογραφία

Tα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε στην υγεία του παιδιού σας

Children_Care
Οκτώβριος 9, 2017
Tα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε στην υγεία του παιδιού σας

Τα παιδιά, ειδικά όσο είναι μικρά, αρρωσταίνουν πολύ συχνά. Πυρετός, βήχας, πονοκέφαλος και τόσα άλλα συμπτώματα που συνήθως δεν χρειάζεται να θορυβήσουν τους γονείς, αφού μετά από λίγες μέρες περνούν μόνα τους ή και με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που προτείνει ο παιδίατρος. Ποια είναι όμως τα συμπτώματα που δεν πρέπει ν΄αγνοήσουν οι γονείς, γιατί μπορεί να τελικά να είναι ανησυχητικά για την υγεία του παιδιού;

1. Υψηλός πυρετός
Οι παιδίατροι τονίζουν πως δεν είναι τόσο σημαντικό τι δείχνει το θερμόμετρο, όσο πώς είναι η διάθεση και η συμπεριφορά του παιδιού όταν έχει πυρετό. Αυτό είναι κάτι που ισχύει για παιδιά από 2 ετών και πάνω. Πότε λοιπόν πρέπει οι γονείς να ανησυχήσουν και να καλέσουν τον γιατρό; Αν έχετε μωρό από 0-6 ετών και ο πυρετός είναι πάνω από 38 βαθμούς , ή αν το παιδί σας είναι από 6- 24 μηνών και κάνει πυρετό που ξεπερνά τους 38,5 βαθμούς Κελσίου.
Πιο συγκεκριμένα, οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στον πυρετό που θα παρουσιάσει ένα βρέφος, διότι μπορεί να οφείλεται σε μια βακτηριακή λοίμωξη, όπως για παράδειγμα μια ουρολοίμωξη, η οποία μπορεί να πάρει μεγάλες διαστάσεις αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και απαιτείται η λήψη αντιβιοτικών. Το περί τίνος πρόκειται θα σας το πει ο γιατρός σας, μετά τις κατάλληλες εξετάσεις, για να γνωρίζετε ακριβώς πώς θα κινηθείτε.

2. Πυρετός με μεγάλη διάρκεια
Αν δώσατε στο παιδί σας αντιπυρετικό κι ο πυρετός δεν πέφτει μέσα σε 4 ώρες, πρέπει να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας, γιατί ίσως πρόκειται για σοβαρή λοίμωξη την οποία πρέπει να διερευνήσετε. Ένας υψηλός πυρετός που οφείλεται σε κρυολόγημα ή γρίπη, συνήθως πέφτει – το αργότερο- μετά το πέμπτο 24ωρο.

3. Πονοκέφαλος μαζί με πυρετό
Αν το παιδί σας έχει πονοκέφαλο και ταυτόχρονα ξηρότητα στο λαιμό ή κάποιο εξάνθημα που μοιάζει είτε με μελανιά, είτε έχει μικρές κόκκινες βούλες και δεν του έχετε κάνει το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας, πρέπει αμέσως να το δει γιατρός, γιατί είναι συμπτώματα που χρειάζονται άμεση διερεύνηση, ώστε να αποκλείσετε το ενδεχόμενο της μηνιγγίτιδας.

4. Πονοκέφαλος με εμετό
Όταν ο έντονος πονοκέφαλος συνοδεύεται από εμετό, μπορεί το παιδί σας να πάσχει από ημικρανίες. Ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας ο οποίος αφού το εξετάσει θα σας δώσει και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και θα σας κατευθύνει για το πώς θα αντιμετωπίζετε τις κρίσεις ημικρανίας.

5. Αιμορραγία που δεν σταματά
Πάντοτε, ως πρώτη βοήθεια, πρέπει να πιέσετε το σημείο που αιμορραγεί για να σταματήσετε την αιμορραγία.
Τα παιδιά όταν παίζουν μπορεί να χτυπήσουν και να αιμορραγήσουν. Το θέμα είναι η διάρκεια της αιμορραγίας. Αν δηλαδή πιέζετε το σημείο όπου αιμορραγεί, το φροντίζετε και το καλύπτετε με γάζα και λευκοπλάστη και το αίμα εξακολουθεί να τρέχει, ίσως θα πρέπει να κάνετε ράμματα. Ράμματα μπορεί να χρειαστούν και στην περίπτωση που το τραύμα είναι βαθύ. Ζητήστε από τον Παιδίατρό σας να το εξετάσει ή μεταφέρετε το παιδί στο πιο κοντινό νοσοκομείο για να σας κατευθύνουν ανάλογα. Επίσης, χρειάζεστε άμεσα τη συμβουλή γιατρού και στην περίπτωση που το παιδί σας το δαγκώσει ζώο.

6. Πρησμένη γλώσσα, χείλη ή μάτια, ειδικά όταν συνοδεύονται από εμετό ή κνησμό
Τα παραπάνω συμπτώματα συνήθως δείχνουν πως υπάρχει μια αλλεργική αντίδραση σε κάτι. Ταυτόχρονα το παιδί ίσως να παρουσιάσει αναπνευστικά προβλήματα και οίδημα. Στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητη η μεταφορά του παιδιού στο νοσοκομείο άμεσα.

7. Πόνος στην κοιλιά όχι συνεχόμενος
Αν το παιδί σας πονάει στην κοιλιά του, δεξιά κάτω, ζητήστε του να πηδήξει πάνω- κάτω. Στην περίπτωση που δεν μπορεί γιατί πονάει πολύ, είναι μια ένδειξη πως ίσως έχει σκωληκοειδίτιδα. Αν έχει μια ίωση που «χτυπάει» στο στομάχι, συνήθως πρέπει να έχει ανεβάσει νωρίτερα πυρετό, να κάνει εμετό και διάρροια. Στην περίπτωση της σκωληκοειδίτιδας όμως η σειρά των συμπτωμάτων είναι άλλη. Πρώτα θα παρουσιάσει διάρροια, πόνο στην κοιλιά, στη συνέχεια εμετό και έπειτα θα παρουσιάσει πυρετό. Τα συμπτώματα όμως αυτά δεν είναι τυπικά, μπορεί να υπάρχουν ή να μην υπάρχουν και ο πόνος να μην είναι χαμηλά δεξιά. Σε κάθε περίπτωση μιλήστε με τον παιδίατρό σας για να εξετάσει το παιδί, καθώς μπορεί να έχει μια απλή εντερική διαταραχή, ή σκωληκοειδίτιδα.

8. Μπλε χείλια
Παρατηρήστε το παιδί που τα χείλια του έχουν αλλάξει χρώμα, πώς αναπνέει, αν λαχανιάζει ή κάνει έναν ήχο σα σφύριγμα. Είναι ανησυχητικό αν αναπνέει γρήγορα, αν δείτε ότι «ρουφάει» τα πλευρά ή και το λακκάκι στην βάση του λαιμού του όταν αναπνέει προς τα μέσα και το σφύριγμα κατά την αναπνοή προέρχονται από τους πνεύμονες και το στήθος κι όχι από τη μύτη.

9. Εξανθήματα
Οποιοδήποτε εξάνθημα δείτε στο σώμα ή  στο πρόσωπο του παιδιού σας, θα πρέπει να μην το αγνοήσετε και να ζητήσετε  εξέταση από τον παιδίατρό σας για να γνωρίζετε περί τίνος πρόκειται, ώστε να λάβει άμεσα τη σωστή θεραπεία.

10. Εμετός μετά από πέσιμο
Αν το παιδί σας πέσει, από ύψος και αμέσως μετά κάνει εμετό, ή έχει σύγχυση, απώλεια συνείδησης, παραπατάει κλπ. πρέπει να το πάτε αμέσως στο πιο κοντινό νοσοκομείο.

 

Σχόλιο

To Email σας δεν δημοσιοποιείται πουθενά στην Ιστοσελίδα μας. Υποχρεωτικά *

Αρχείο Άρθρων

Social Media

Icon_ContactUs
ChildrenCare