FAQs

Οι συχνότερες ερωτήσεις

Κάθε ερώτησή σας είναι σημαντική και έχει ειδικό βάρος για εμάς. Δείτε τις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται από γονείς σε παιδιάτρους, ώστε να λύσετε βασικές απορίες. Οι απαντήσεις έχουν δοθεί από την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.

Tι είναι ο πυρετός;

Πυρετός είναι η φυσιολογική απάντηση του οργανισμού σε ένα ξένο προς αυτόν παράγοντα. Η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, την γενική κατάσταση της υγείας ενός παιδιού, με το επίπεδο των δραστηριοτήτων του αλλά και ανάλογα με την ώρα μέσα στην ημέρα. Τα μωρά έχουν υψηλότερη θερμοκρασία από τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες. Η θερμοκρασία όλων των ανθρώπων είναι υψηλότερη από το απόγευμα μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες. Ακόμα και το πόσα ρούχα φοράει ένα άτομο ή πόσο σκεπασμένο είναι, επηρεάζουν την θερμοκρασία του σώματός του.

Ποια είναι η φυσιολογική θερμοκρασία για τα παιδιά;

Η μέση φυσιολογική θερμοκρασία είναι 37°C (98.6°F).

Φυσιολογική απόκλιση θερμοκρασίας μπορεί να θεωρηθεί θερμοκρασία από 36.4°C (97.5°F) έως 37.5°C (99.5°F). Όσον αφορά τα παιδιά σαν πυρετό εκτιμούμε θερμοκρασία σώματος πάνω από τους 38°C (100.4°F), οπότε και συνιστάται η χορήγηση αντιπυρετικού φαρμάκου.

Γιατί πρέπει να εμβολιάσω το παιδί μου;

Ο εμβολιασμός είναι το μόνο μέσον που θα προστατεύσει το παιδί σας από πολύ σοβαρά νοσήματα, πολλές φορές θανατηφόρα.

Εμβολιάζοντας το παιδί σας προστατεύετε έμμεσα και όλα τα άλλα παιδιά αλλά και ενήλικες, που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για διαφόρους λόγους.

Τι πρέπει να γνωρίζω για τα εμβόλια;

 • Τα εμβόλια αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στον χώρο της ιατρικής επιστήμης.
 • Είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.
 • Δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες.
 • Ακόμα και αν εξαιρετικά σπάνια προκύψει κάποια σοβαρότερη παρενέργεια, είναι μικρότερης σημασίας από τις βλάβες, τον πιθανό θάνατο και τα προβλήματα που θα προκύψουν αν νοσήσουμε από την ίδια την φυσική νόσο.
 • Αποτελούνται από μέρη βακτηριδίων και ιών ή και από τους ίδιους τους ιούς εξασθενημένους.
 • Όποια πρόσθετα υπάρχουν μέσα στα εμβόλια είναι ακίνδυνα για την υγεία.

Γιατί μερικοί παιδίατροι είναι κατά του εμβολιασμού ή δεν προτείνουν από μόνοι τους να εμβολιάσω το παιδί μου;

 • Δεν υπάρχει κανείς παιδίατρος που να είναι εναντίον των εμβολίων ή να μην τα προτείνει. Ένας πολύ μικρός αριθμός γιατρών που ασκούν ταυτόχρονα εναλλακτική ιατρική (πχ ομοιοπαθητική) πιθανόν να μην συστήνουν τους εμβολιασμούς.
 • Δεν προκύπτει από πουθενά και από καμία μέχρι σήμερα ερευνητική εργασία σε όλο τον κόσμο ότι τα ομοιοπαθητικά ή άλλα εναλλακτικά σκευάσματα μπορούν να αντικαταστήσουν τα εμβόλια.
 • Εμβολιάζοντας το παιδί σας είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να προφυλάξετε τα παιδιά και τους εαυτούς σας από τα θανατηφόρα αυτά νοσήματα.

Από ποια νοσήματα προστατεύουν τα εμβόλια;

 • Διφθερίτιδα
 • Τέτανο
 • Κοκκύτη
 • Πολιομυελίτιδα
 • Ιλαρά
 • Ερυθρά
 • Παρωτίτιδα
 • Ανεμοβλογιά
 • Ηπατίτιδα Α και Β
 • Αιμόφιλο της Ινφλουέντζας τύπου Β
 • Πνευμονιόκοκκο
 • Ρότα ιό
 • ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ
 • Γρίπη
 • Καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και κονδυλώματα

Δεν ξέρω κάποιον που να αρρώστησε από αυτά τα νοσήματα. Γιατί λοιπόν πρέπει να εμβολιάσω το παιδί μου;

 • Με τον συστηματικό εμβολιασμό των παιδιών και των ενηλίκων, από πολλά χρόνια μέχρι τώρα, τα νοσήματα αυτά περιορίστηκαν σημαντικά, σε όλο σχεδόν τον κόσμο και κάποια από αυτά εξαφανίστηκαν οριστικά.
 • Σταματώντας τους εμβολιασμούς ΟΛΑ αυτά τα νοσήματα θα ξανακάνουν την εμφάνισή τους με ολέθρια για την ανθρωπότητα αποτελέσματα.

Γιατί είναι πολύ σημαντικό να εμβολιάζονται όλα τα παιδιά;

Με τον εμβολιασμό όλων των παιδιών δημιουργείται μια προστατευτική ομπρέλα για όλα τα παιδιά, ακόμα και για αυτά που δεν είναι εμβολιασμένα για διαφόρους λόγους.

Εάν εμβολιάσω το παιδί μου σημαίνει ότι προστατεύεται 100% από τα αντίστοιχα νοσήματα;

Για κανένα εμβόλιο η αποτελεσματικότητα δεν είναι 100%. Τα περισσότερα όμως από αυτά έχουν αποτελεσματικότητα που μπορεί να ξεπερνάει το 90%.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων εξαρτάται από το αν ο εμβολιασμός έχει εφαρμοστεί σωστά και οι αναμνηστικές δόσεις να έχουν γίνει στην ώρα τους.

Ποιούς κινδύνους αντιμετωπίζει το παιδί μου αν δεν εμβολιαστεί;

 • Αν για κάποιο λόγο προκύψουν κρούσματα της νόσου που δεν έχει εμβολιαστεί, υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος το παιδί σας να κολλήσει το σοβαρό αυτό νόσημα.
 • Κάποια από τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμούς μπορεί στην χώρα μας, λόγω του εμβολιασμού σχεδόν όλων των παιδιών, να έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, όμως σε κάποια μέρη του κόσμου υπάρχουν ακόμα σε υψηλό ποσοστό. Σήμερα είναι πολύ εύκολο, χάρις στα προηγμένα μέσα συγκοινωνίας, να ταξιδέψουμε εμείς και τα παιδιά μας στις χώρες αυτές. Τα ανεμβολίαστα παιδιά είναι εξαιρετικά εύκολο να κολλήσουν και να νοσήσουν από τα σοβαρά αυτά νοσήματα όταν βρεθούν στις χώρες αυτές.

Υπάρχουν άλλοι τρόποι να προστατεύσω το παιδί μου από τις ασθένειες εκτός από τους εμβολισμούς;

 • Μάθετε στα παιδιά σας να πλένουν καλά και συχνά τα χέρια τους.
 • Αποφυγή κλειστών χώρων που αθροίζονται πολλά άτομα, κυρίως τον Χειμώνα.
 • Να μην επιτρέπετε να μπαίνουν άρρωστοι στο σπίτι σας.
 • Μην αφήνετε να φιλούν, να φτύνουν και να πιάνουν το μωρό σας ξένα άτομα.
 • Μάθετε στα παιδιά σας να μην μοιράζονται τα προσωπικά τους είδη και αντικείμενα.
 • Μάθετε στα παιδιά σας να μην βάζουν αντικείμενα ή τα χέρια τους στο στόμα και στην μύτη τους.
 • Φροντίστε να τρώνε, να κοιμούνται, να παίζουν και να ξεκουράζονται επαρκώς.

Ποιες είναι οι παρενέργειες από τον εμβολιασμό;

Συνήθως τα εμβόλια δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες. Οι συνηθέστερες είναι χαμηλός πυρετός και άλγος στο σημείο της ένεσης. Πολύ σπάνια μπορεί να εμφανιστούν κάποιες σοβαρότερες όπως αλλεργίες κλπ, και που τις περισσότερες φορές είναι αντιμετωπίσιμες.

Από πότε και μέχρι πότε μπορώ να εμβολιάσω το παιδί μου;

Ο εμβολιασμός των παιδιών αρχίζει μόλις το μωρό σας συμπληρώσει τον 2ο μήνα ζωής και τελειώνει με τα βασικά εμβόλια σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών στην εφηβεία.

Πόσα εμβόλια μπορώ να κάνω στο παιδί μου και μέσα σε τι χρονική περίοδο;

 • Στο παιδί σας θα κάνετε όλα τα εμβόλια που αναφέρονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Γίνονται σχεδόν κάθε μήνα για τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής τους. Από εκεί και μετά μία φορά τον χρόνο, τον Οκτώβριο, μπορεί να γίνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός.
 • Στην ηλικία των 5-6 ετών θα κάνει αναμνηστική δόση για το ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας-ανεμοβλογιάς και για την διφθερίτιδα, τέτανο, πολιομυελίτιδα και κοκκύτη. Στην εφηβεία θα επαναληφθεί το διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας και θα γίνει το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στα κορίτσια καθώς και το εμβόλιο για την μηνιγγίτιδα τύπου Β.
 • Κατά την ενήλικο ζωή πρέπει να γίνεται επανάληψη για την διφθερίτιδα και τον τέτανο κάθε 10 χρόνια εφ’ όρου ζωής. Υπάρχουν ειδικές συστάσεις για τις εγκυμονούσες και τον εμβολιασμό τους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ειδικές συστάσεις εμβολιασμού υπάρχουν επίσης για τα ηλικιωμένα άτομα.

Πρέπει να πιστεύω τις πληροφορίες που διαβάζω στο διαδίκτυο;

Εξαρτάται από πού τις διαβάζετε. Δυστυχώς δεν είναι πολλά τα αξιόπιστα σημεία που μπορείτε να εμπιστεύεστε για την ενημέρωσή σας. Υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση, κινδυνολογία ή ακόμα και επικίνδυνες για την υγεία του παιδιού σας πληροφορίες.

Η ψηφιακή μας πλατφόρμα σας ενημερώνει με αξιοπιστία και μπορείτε να την εμπιστεύεστε αφού την εγγυάται η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία και πολλοί άλλοι.

Τα εμβόλια είναι κατάλληλα για όλα τα παιδιά; Τι θα συμβεί αν το παιδί μου είναι κάπου αλλεργικό ή έχει αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα;

 • Τα εμβόλια είναι κατάλληλα για όλα τα παιδιά, εκτός κι αν για ιατρικούς λόγους έχετε οδηγία από τους παιδιάτρους να μην το εμβολιάσετε (πχ όταν παίρνει κάποια φάρμακα ή είναι άρρωστο με πυρετό ή άλλο νόσημα).
 • Ο παιδίατρος έχει την υποχρέωση να το εξετάσει λεπτομερώς, να πάρει ένα καλό ιστορικό για την οικογένεια και για το ίδιο το παιδί, πριν να προχωρήσει στον εμβολιασμό του. Αν διαπιστώσει ότι υπάρχει πρόβλημα με το ανοσοποιητικό του, ανάλογα με το πρόβλημα ενδέχεται να μην το εμβολιάσει ή να χρειαστεί να συμβουλευτεί ειδικότερους γιατρούς. Οι αλλεργίες συνήθως δεν αποτελούν λόγο μη εμβολιασμού αλλά οπωσδήποτε ο παιδίατρός σας είναι ο μόνος που θα σας συμβουλεύσει τι θα πρέπει να κάνετε.

Κινδυνεύουν τα παιδιά να αρρωστήσουν ακόμα κι αν έχουν κάνει το εμβόλιο;

Αν και στο μεγαλύτερο ποσοστό δεν νοσούν αν έχουν εμβολιαστεί, ένα απειροελάχιστο ποσοστό παιδιών υπάρχει πιθανότητα να κολλήσει. Ακόμα όμως και έτσι τα συμπτώματα και η πορεία της νόσου θα είναι πολύ ηπιότερα από αυτά που θα παρουσιάσουν όσα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί.

Τι θα συμβεί αν παραλείψω να κάνω κάποια δόση στο παιδί μου; Πρέπει να αρχίσω από την αρχή να εμβολιάζω το παιδί μου;

Αν χάσετε κάποια δόση κλείστε το συντομότερο δυνατόν ραντεβού με τον παιδίατρό σας για να του κάνετε την δόση αυτή. Δεν χρειάζεται να επαναλάβετε τα εμβόλια από την αρχή. 

Εάν κάποιο παιδί έχει περάσει την φυσική νόσο και κάνει από λάθος το εμβόλιο θα υπάρξει πρόβλημα στην υγεία του;

ΌΧΙ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την υγεία του παιδιού που ήδη έχει κάνει αντισώματα από την φυσική νόσο και κάνει από λάθος το εμβόλιο.

 

Κινδυνεύει το παιδί μου να εμφανίσει αυτισμό μετά από κάποιο εμβόλιο;

Από πουθενά μέχρι τώρα δεν προέκυψε ο ισχυρισμός αυτός , που έχει πανικοβάλει τους γονείς και σταματούν ή αναβάλουν τους εμβολιασμούς με τον φόβο μήπως το παιδί τους πάθει αυτισμό.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές ερευνητικές εργασίες σε εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά που εμβολιάστηκαν και που συγκρίθηκε η συχνότητα αυτισμού με ομάδες παιδιών που δεν είχαν εμβολιαστεί. Από τις μέχρι τώρα διεθνείς αυτές έρευνες δεν βρέθηκε τα εμβολιασμένα παιδιά να εμφανίζουν μεγαλύτερη συχνότητα αυτισμού από αυτά που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Εάν το παιδί μου έχει κρυώσει, έχει πυρετό ή παίρνει αντιβιοτικά μπορεί να εμβολιαστεί;

Μόνο όσα παιδιά έχουν πυρετό πάνω από 38ο C την ημέρα του εμβολιασμού δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Για το συνάχι, τον βήχα, τον πονόλαιμο και όσα παίρνουν αντιβίωση δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναβληθεί ο εμβολιασμός τους.

Όπως και να έχει όμως, ο παιδίατρος που γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον το παιδί σας, πριν προχωρήσει σε εμβολιασμό θα σας ενημερώσει για το τι πρέπει να κάνετε.

Υπάρχει περιορισμός για το πόσες φορές πρέπει να εμβολιάσω το παιδί μου;

Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Θα κάνετε στο παιδί σας ΟΛΑ τα εμβόλια που συστήνονται να γίνονται μέσα από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για να του εξασφαλίσετε με τον καλύτερο τρόπο την υγεία του.

Πως μπορώ να ξέρω πότε πρέπει να εμβολιάσω το παιδί μου;

Με την συμπλήρωση του 2ου μήνα ζωής αρχίζουν τα πρώτα εμβόλια. Ο Παιδίατρός σας θα σας ενημερώσει για αυτό και για την περίπτωση που πρέπει για κάποιους λόγους να κάνει εκτάκτως, νωρίτερα ή και αργότερα κάποιο από τα εμβόλια.

Ποιος είναι ο χρόνος που μεσολαβεί από τη στιγμή που προσβάλλεται κανείς από το μικρόβιο μέχρι τη στιγμή που αποβαίνει μοιραίο για το άτομο;

Ο χρόνος (χρόνος επώασης) που μεσολαβεί από την στιγμή που κάποιο παιδί ή ενήλικας θα κολλήσει τον μηνιγγιτιδόκοκκο μέχρι την στιγμή που θα εμφανίσει τα πρώτα συμπτώματα είναι συνήθως  3-4 ημέρες.

Από την στιγμή που θα εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα μέχρι την στιγμή που μπορεί να υπάρξει μοιραία κατάληξη για την ζωή του παιδιού είναι συνήθως 24-48 ώρες.

Είναι η μηνιγγίτιδα μεταδοτική; Θα πρέπει να εξεταστώ στην περίπτωση που ο σύντροφός μου μολυνθεί;

Η μηνιγγίτιδα είναι μια πολύ μεταδοτική νόσος. Δεν χρειάζεται να γίνει καμία προληπτική εξέταση. Αν κάποιο παιδί ή ενήλικας ήρθε σε άμεση επαφή με πάσχοντα από μηνιγγίτιδα που οφείλεται σε μηνιγγιτιδόκοκκο, πρέπει να πάρει χημειοπροφύλαξη (ειδική αντιβίωση προληπτικά).

Ποιες είναι οι συνέπειες που υπάρχουν στους ηλικιωμένους οι οποίοι είχαν μηνιγγίτιδα ως παιδιά;

Αν δεν είχαν παρουσιάσει επιπλοκές τότε που νόσησαν από μηνιγγίτιδα δεν υπάρχει καμία επίπτωση στην υγεία τους.

Ποιες είναι οι συνήθεις αιτίες από τις οποίες μπορεί να νοσήσει κάποιος από μηνιγγίτιδα;

Συνήθως για τις μικροβιακές είναι να κολλήσει από κάποιον πάσχοντα. Ευνοϊκοί παράγοντες μπορεί να είναι ο τραυματισμός στο κεφάλι, το πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα (συνήθως μετά από μια βαριά ίωση όπως η γρίπη, AIDS κλπ), ο συγχρωτισμός με πολλά άλλα άτομα σε κλειστούς χώρους και διάφορες άλλοι σπανιότεροι.

Είναι γενετικό νόσημα ή «κολλάς» κι από εξωγενείς παράγοντες;

Η μηνιγγίτιδα δεν είναι κληρονομική. Οφείλεται σε ιούς και μικρόβια που κολλάς από άλλους.

Υπάρχουν συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες που νοσούν;

Η ηλικιακή κατανομή αφορά περισσότερο την μικροβιακή μηνιγγίτιδα. Ευαίσθητες ηλικίες είναι τα μικρά παιδιά, ιδιαίτερα αυτά που είναι μικρότερα από τον ένα χρόνο ζωής, οι έφηβοι και οι ηλικιωμένοι.

Πόσο σπάνιο είναι να πεθάνει κάποιος από μηνιγγίτιδα;

Όσον αφορά τις ιογενείς μηνιγγίτιδες η πρόγνωση είναι τις περισσότερες φορές εξαιρετική και η ίαση πλήρης.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τις μικροβιακές μηνιγγίτιδες, κυρίως αυτή που οφείλεται στον μηνιγγιτιδόκοκκο. Η θνητότητα από μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα είναι γύρω στο 10%.

Πόσο εύκολο είναι να αναγνωρίσω τα σημάδια;

Πολλές φορές, και κυρίως τις πρώτες ώρες δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο, αφού τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με αυτά μιας απλής ίωσης. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο όσο η ηλικία του παιδιού είναι μικρότερη αφού για τα βρέφη τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να είναι αρκετά ασαφή.

Είναι αναστρέψιμη η κατάσταση εάν νοσήσω από μηνιγγίτιδα;

Για τις ιογενείς η πρόγνωση είναι άριστη τις περισσότερες φορές και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία.

Για την μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα αν χορηγηθεί άμεσα κατάλληλη αντιβιοτική θεραπεία τότε τα περισσότερα παιδιά γίνονται εντελώς καλά. Η κατάσταση όμως αλλάζει αν η θεραπεία καθυστερήσει να δοθεί ακόμα και για μερικές ώρες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η νόσος μπορεί να αποβεί μοιραία μέσα σε 48 μόνον ώρες.

Ποιο ρόλο παίζει το Childrencare.gr στην καταπολέμηση της μηνιγγίτιδας;

Το Childrencare.gr είναι η ψηφιακή πλατφόρμα της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, που ενημερώνει τους γονείς για την επικινδυνότητα της μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας και τους τρόπους πρόληψης της νόσου αυτής.

Είναι το εμβόλιο για την μηνιγγίτιδα ασφαλές;

Τα εμβόλια για την μηνιγγίτιδα από μηνιγγιτιδόκοκκο είναι πολύ ασφαλή. Το νεότερο εμβόλιο για το στέλεχος Β σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες και την μέχρι τώρα εμπειρία είναι πολύ ασφαλές.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο;

Τα εμβόλια για την μηνιγγίτιδα από μηνιγγιτιδόκοκκο είναι πολύ αποτελεσματικά. Το νεότερο εμβόλιο για το στέλεχος Β σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες και την μέχρι τώρα εμπειρία είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό που αγγίζει το 80-85% για τα στελέχη που ευθύνονται για την νοσηρότητα στην χώρα μας.

Πόσα εμβόλια μηνιγγιτιδόκοκκου υπάρχουν;

 • Για τον μηνιγγιτιδόκοκκο C
 • Για τους μηνιγγιτιδόκοκκους ΑWY
 • Για τον μηνιγγιτιδόκοκκο Β

Διανέμονται δωρεάν;

Όλα εκτός από αυτό για τον μηνιγγιτιδόκοκκο Β, που ευθύνεται σχεδόν για τα περισσότερα σήμερα κρούσματα και δεν αποζημιώνεται.

Από ποια ηλικία πρέπει να εμβολιάσω το παιδί μου;

Από την ηλικία των 2 μηνών και πάνω.

Εάν δεν το εμβολιάσω, πόσο πιθανό είναι να προσβληθεί από μηνιγγίτιδα;

Στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουμε κατά μέσο όρο από 35-60 κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκικκής μηνιγγίτιδας τον χρόνο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι ο αριθμός αυτός θα μείνει σταθερός και για τα επόμενα χρόνια. Η εμπειρία με τον μηνιγγιτιδόκοκκο έδειξε ότι πρόκειται για ένα απρόβλεπτο μικρόβιο που ξαφνικά και για άγνωστους λόγους μπορεί να προκαλέσει επιδημίες.

Υπάρχουν παρενέργειες από το εμβόλιο του μηνιγγιτιδόκοκκου και εάν ναι, τι είδους;

Τα εμβόλια για τους μηνιγγιτιδοκόκκους είναι πολύ καλά ανεκτά και συνήθως δεν παρουσιάζουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Το νεότερο για τον τύπο Β μπορεί να προκαλέσει σε αρκετές περιπτώσεις έντονο άλγος στο σημείο της ένεσης και πιθανόν χαμηλό πυρετό. Και οι δύο αυτές παρενέργειες αντιμετωπίζονται εύκολα με αντιπυρετικά φάρμακα.

Τι περιλαμβάνει το εμβόλιο; Υπάρχει καθόλου αίμα ή παράγωγα αίματος σε αυτό;

Το εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο Β περιέχει πολύ μικρά τμήματα από τον μηνιγγιτιδόκοκκο. Τα τμήματα αυτά δεν προκαλούν νόσο, παρά ερεθίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του εμβολιαζόμενου για την παραγωγή αντισωμάτων εναντίον του μικροβίου όταν αυτό θα μπει στον οργανισμό.

Προσφέρει το εμβόλιο πλήρη προστασία κατά της μηνιγγίτιδας στο παιδί μου;

Η προστασία που παρέχεται από το εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο Β αγγίζει το 85%.

Μπορεί το εμβόλιο να προκαλέσει τελικά το ίδιο μηνιγγίτιδα;

ΌΧΙ το εμβόλιο δεν μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα σε καμία περίπτωση.

Θα πρέπει να εμβολιάσω το παιδί μου που μόλις πέρασε στο Πανεπιστήμιο;

Επειδή ο συγχρωτισμός στο Πανεπιστήμιο με τα άλλα παιδιά είναι μεγάλος, ιδίως για τα παιδιά που συγκατοικούν ή μένουν σε φοιτητικές λέσχες, προτείνεται ο εμβολιασμός τους με το εμβόλιο αυτό.

Υπάρχουν κίνδυνοι στο να εμβολιαστείς 2 φορές κατά της μηνιγγίτιδας σε περίοδο 3-4 χρόνων;

ΌΧΙ δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

Ο θηλασμός πονάει;

Κάποιες από τις θηλάζουσες, τις πρώτες ημέρες που θηλάζουν το μωρό τους, ενδέχεται να νοιώθουν πόνο κατά την διάρκεια του θηλασμού. Αυτό είναι φυσιολογικό και θα περάσει μόνο του σε μερικές ημέρες. Χρειάζεται υπομονή και υποστηρικτικό περιβάλλον για να αντέξει η θηλάζουσα μητέρα τον πόνο, μέχρις ότου τον ξεπεράσει.

Θα έχω αρκετό γάλα;

Όλες οι γυναίκες είναι ικανές να παράγουν γάλα σε ποσότητα που να χορταίνει το νεογέννητο βρέφος τους. Υπάρχει όμως πιθανότητα για λόγους ιατρικούς, ψυχολογικούς, άγχους , λανθασμένης διαδικασίας και τακτικής θηλασμού, το γάλα να μειωθεί ή να μην αποκτήσει ποτέ την ροή που θα μπορούσε.

Θα χορταίνει το μωρό τις πρώτες ημέρες με το πρωτόγαλα;

Ναι θα χορταίνει.

Το πύαρ ή πρωτόγαλα όπως λέγεται, μπορεί να είναι λίγο σε ποσότητα αλλά περιέχει περισσότερες θερμίδες από το κανονικό γάλα που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες. Ο Δημιουργός φρόντισε, γνωρίζοντας ότι το στομάχι του νεογέννητου βρέφους  χωράει πολύ μικρή ποσότητα γάλακτος, να εξασφαλίσει ότι το γάλα αυτό θα είναι ικανό να καλύψει τις θερμιδικές του ανάγκες  για τις πρώτες ημέρες. Στην συνέχεια, μεγαλώνοντας το στομάχι του τις επόμενες ημέρες και επομένως η χωρητικότητα σε γάλα, αυξάνεται αντίστοιχα και η παραγωγή γάλακτος από το στήθος της μητέρας, έτσι ώστε το μωρό να είναι πάντοτε καλυμμένο θερμιδικά.

Πως θα καταλαβαίνω ότι το μωρό μου χορταίνει με το θηλασμό;

 1. Μπορεί να τρώει, μέσα σε ένα χρονικό διάστημα που ποικίλει για κάθε μωρό, από μισή μέχρι μία ώρα (χωρίς όμως αυτό να αποτελεί κανόνα για όλα τα βρέφη).
 2. Θα του αλλάζετε την πάνα του γιατί λερώθηκε, 6-8 φορές το 24ωρο.
 3. Παίρνει βάρος 150-170γρ τουλάχιστον την εβδομάδα, όταν το ζυγίζετε νηστικό και γυμνό.
 4. Όταν χορτάσει αφήνει το στήθος, δεν αντιδρά στα ερεθίσματα που του κάνετε για να συνεχίσει τον θηλασμό και κοιμάται στην αγκαλιά σας.
 5. e. Έχει πιθανόν αποκαταστήσει ρουτίνα θηλασμού και μπορεί να τρώει σε κάποια συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα χωρίς να ξυπνάει ή να δείχνει έντονα σημάδια πείνας.

Όταν το στήθος δε φαίνεται γεμάτο σημαίνει ότι έχει λιγοστέψει το γάλα;

Το γεμάτο στήθος μπορεί να δίνει μια μεγαλύτερη σιγουριά στην θηλάζουσα μητέρα ότι παράγει αρκετό γάλα, αλλά δεν είναι το κριτήριο που θα βασιστούμε για να πούμε ότι λιγόστεψε το γάλα. Σημασία έχουν όλα αυτά που αναφέρονται στην πιο πάνω παράγραφο.

Έχω πολύ μικρό στήθος. Μπορώ να θηλάσω;

Βέβαια και μπορείτε. Σε καμία περίπτωση η παραγωγή του γάλακτος δεν εξαρτάται από το πόσο μικρό ή μεγάλο είναι το στήθος μιας γυναίκας. Ο μαζικός αδένας είναι αυτός που παράγει το γάλα και όχι το αποθηκευμένο στον μαστό λίπος.

Έχω μικρές θηλές. Θα έχω πρόβλημα με το θηλασμό;

Οι μικρές θηλές, κυρίως όμως οι εισέχουσες θηλές μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα κατά την έναρξη του θηλασμού. Στα φαρμακεία θα βρείτε αρκετά βοηθήματα για τις περιπτώσεις αυτές, με τεχνητές θηλές. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων το «πρόβλημα» ξεπερνιέται και η γυναίκα μπορεί να θηλάσει το μωρό της.

Πρέπει να κάνω ειδική δίαιτα όταν θηλάζω;

Η θηλάζουσα μητέρα έχει μεγαλύτερη ανάγκη από υγρά, βιταμίνες (σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνη D) και θρεπτικές ουσίες, από μια γυναίκα που δεν θηλάζει.

Επομένως η ισορροπημένη διατροφή με συμπληρώματα βιταμινών και άφθονο νερό είναι αυτό που προτείνεται.

Η δίαιτα με την έννοια της στέρησης τροφής δεν επιτρέπεται κατά την διάρκεια του θηλασμού. Αν πρέπει για ιατρικούς λόγους να γίνει, θα γίνεται μόνο κάτω από την επίβλεψη και την οδηγία γιατρού και διατροφολόγου.

Εάν αρρωστήσω πρέπει να διακόψω το θηλασμό;

Τις περισσότερες φορές και για τα περισσότερα νοσήματα, δεν υπάρχει λόγος να διακοπεί ο θηλασμός. Οπωσδήποτε όμως, ανάλογα με τον τύπο του νοσήματος και τα φάρμακα που θα πρέπει να πάρετε, ο θεράπων ιατρός σας, με την συνεργασία και την γνώμη του παιδιάτρου σας, είναι οι μόνοι που θα σας συμβουλεύσουν σωστά για το τι πρέπει να κάνετε.

Έχω κάνει αισθητικές επεμβάσεις στο στήθος. Θα έχω πρόβλημα;

Οι αισθητικές επεμβάσεις στο στήθος, εφ’ όσον διατηρείται ακέραιος ο μαζικός αδένας, δεν θα δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα στο να θηλάσετε το μωρό σας.

Θέλω να θηλάσω. Μπορώ να έχω μια φυσιολογική ζωή;

Αν εννοείτε να εργάζεστε, να βγαίνετε και να διασκεδάζετε, τότε η απάντηση είναι ναι με προϋποθέσεις. Από την στιγμή που γίνεστε γονείς η ζωή σας αλλάζει αυτομάτως. Υπάρχουν τώρα αυξημένες  υποχρεώσεις και ευθύνη για την ανάπτυξη και την φροντίδα του παιδιού σας. Η ζωή του στην κυριολεξία εξαρτάται από την δική σας παρουσία και φροντίδα που του δείχνετε.

Μπορείτε όμως, αν έχετε εξασφαλίσει με κάποιο τρόπο την τροφή και την φροντίδα του από κάποιο άλλο έμπιστο για εσάς άτομο, να εργαστείτε και πάλι, να διασκεδάσετε με τον σύντροφό σας, ή να φροντίσετε τον εαυτό σας.

Με την προϋπόθεση αυτή η ζωή σας θα είναι απόλυτα φυσιολογική για όσο διάστημα θηλάζετε το μωρό σας.

Χρειάζεται συμπλήρωμα βιταμίνης D το μωρό που θηλάζει;

Τα βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά ή που το μεγαλύτερο μέρος της τροφής τους είναι από μητρικό γάλα, πρέπει να πάρουν ως συμπλήρωμα βιταμίνη D.

Υπάρχουν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το στόμα που προλαμβάνονται με τον θηλασμό;

Το μητρικό γάλα επειδή περιέχει αντισώματα εναντίον παθογόνων μικροβίων και μικροοργανισμών, προστατεύει την στοματική κοιλότητα από μολύνσεις διαφόρων ειδών, που θα μπορούσαν να συμβούν κατά την περίοδο αυτή.

Τι κάνουμε όταν ένα μωρό θηλάζει, αλλά δεν είναι το μόνο παιδί στην οικογένεια;

Το θηλάζετε κανονικά. Ανάλογα με την ηλικία του άλλου παιδιού, μπορεί να χρειαστεί να έχετε και το άλλο παιδί κοντά σας. Με την πρόφαση να σας βοηθά να θηλάσετε το βρέφος, θα προλάβετε ή δεν θα αφήσετε σε κάποιο βαθμό να αναπτυχθούν έντονα προβλήματα και αντιδράσεις από το μεγαλύτερο παιδί.

Ποιες είναι οι στάσεις θηλασμού και πώς τοποθετώ το μωρό στο στήθος;

α) «Σταυρωτή» ή θέση αντίστροφης αγκαλιάς.

Είναι ιδανική αν το μωρό σας έχει δυσκολία να θηλάσει, αν είναι πρόωρο, αν είναι νωθρό, αν δεν τραβάει καλά και στην αρχή που μαθαίνει να θηλάζει.

β) Θέση «ράγκμπι»

Είναι ιδανική αν η μητέρα έχει μικρό στήθος, αν έχει επίπεδες ή επώδυνες θηλές και αν έχει κάνει καισαρική τομή.

γ) Θέση στο πλάι

Είναι ιδανική αν η μητέρα έχει κάνει καισαρική τομή, αν κουράζεται, αν έχει μεγάλο στήθος.

δ) Κλασική θέση θηλασμού.

Είναι ιδανική για το μωρό που έχει μάθει να θηλάζει.

Στερεές τροφές: τι, πότε, πώς;

α) Ο αποκλειστικός ΜΘ για τους πρώτους έξι μήνες ζωής, πρέπει να αποτελεί τον επιδιωκόμενο στόχο.  Έναρξη στερεών τροφών μετά τους 4 – 6 μήνες.

Ο ΜΘ συνεχίζει να αποτελεί μια πολύ σημαντική πηγή θρεπτικών ουσιών και μετά την εισαγωγή των συμπληρωματικών τροφών.

Γύρω στους 6 μήνες (17-26 εβδ ESPGAHN Committee Nutrition), πρέπει να δοθεί μια ποικιλία τροφών με υφή και σύσταση κατάλληλη για το αναπτυξιακό του στάδιο. Οι πρώτες συμπληρωματικές τροφές πρέπει να είναι πλούσιες σε σίδηρο  πχ κρέας, ψάρι κλπ

ΚΑΛΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Πρέπει να είναι πλούσιες σε ενέργεια, πρωτεΐνη, και ιχνοστοιχεία, κυρίως σε  σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, βιταμίνη Α, βιταμίνη C και φυλικό οξύ.

Να μην είναι αλατισμένες και πικάντικες.

Να είναι εύκολο για το παιδί να τις φάει.

Να έχουν ωραία γεύση, χρώμα και να αρέσουν στο παιδί.

Να είναι προσιτές σε τιμή και να υπάρχουν στα κοντινά καταστήματα τροφίμων.

β) Τι ισχύει για την πρώιμη εισαγωγή στερεών τροφών;

Περίπου στην ηλικία των 6 μηνών οι ανάγκες για ενέργεια και θρεπτικές ουσίες, πχ ψευδάργυρος, σίδηρος, βιταμίνη A και D, του βρέφους δεν μπορούν να καλυφθούν μόνο από τον μητρικό θηλασμό και είναι απαραίτητο να δοθούν συμπληρωματικά άλλες τροφές.

Από τον 6ο μέχρι και τον 12ο μήνα ο θηλασμός καλύπτει τις μισές ή και περισσότερες από τις ενεργειακές ανάγκες του βρέφους και οι συμπληρωματικές τροφές τις υπόλοιπες μισές.

γ) Πώς να αρχίσω να δίνω στερεές τροφές στο μωρό μου;

Αρχίστε με μικρές ποσότητες και σταδιακά αυξήστε την ποικιλία σε είδος τροφής καθώς και την σύσταση σε πιο στερεές, ανάλογα με τις ανάγκες του.

Στην ηλικία αυτή εξ άλλου το βρέφος είναι έτοιμο αναπτυξιολογικά να δεχτεί ξένες τροφές. Τα περισσότερα βρέφη στην ηλικία των 8 μηνών μπορούν να πιάνουν την τροφή με τα χέρια και 7-9 μηνών να μασούν αντί να καταπίνουν.

Αν οι στερεές τροφές δεν δοθούν κατά την ηλικία αυτή ή δοθούν με λανθασμένο τρόπο μπορεί να προκύψουν βλάβες στην ανάπτυξη του βρέφους.

δ) Είναι το μωρό μου έτοιμο για στερεές τροφές;

ΣΗΜΑΔΙΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ

Μπορεί να κάθεται και να στηρίζει το κεφάλι του σταθερά.

Μπορεί να αναγνωρίσει,  να  πιάσει  και να βάλει την τροφή στο στόμα του.

Μπορεί να καταπιεί την τροφή.

Το μωρό μου άρχισε να με δαγκώνει. Είναι ένδειξη αποθηλασμού; Πού οφείλεται και πώς να το διαχειριστώ;

Τα περισσότερα βρέφη γύρω στους 6 μήνες βγάζουν τα πρώτα τους δόντια. Κάποια από αυτά μερικές φορές δαγκώνουν το στήθος της μητέρας κατά την διάρκεια του θηλασμού. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα και η μητέρα μαθαίνει να το διαχειρίζεται μόνη της.

Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένδειξη αποθηλασμού.