Τελευταία Αρθρογραφία

Χρήσιμες πληροφορίες για τα φάρμακα των παιδιών

Children_Care
Μάρτιος 27, 2018
Χρήσιμες πληροφορίες για τα φάρμακα των παιδιών

Όλοι οι γονείς έχουν στο σπίτι τους φάρμακα, που ενδέχεται να χρειαστούν τα παιδιά τους ή και οι ίδιοι, όπως σιρόπι και χάπια. Τι πρέπει όμως να γνωρίζουν οι γονείς για την σωστή φύλαξη των φαρμάκων των παιδιών τους;  Παρακάτω θα βρείτε τις απαντήσεις στα πιο συνηθισμένα ερωτήματά σας.

  1. Σε τι θερμοκρασία πρέπει να φυλάσσονται τα φάρμακα;

Εξαρτάται από το φάρμακο. Υπάρχουν φάρμακα που χρειάζεται να αποθηκευτούν στο ψυγείο, ειδικά μετά το άνοιγμά τους κι άλλα όχι. Να ρωτάτε πάντοτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας να σας ενημερώσουν για τον τρόπο αποθήκευσης και να διαβάζετε πάντοτε τις εσώκλειστες οδηγίες που περιέχονται στην συσκευασία των φαρμάκων. Γι αυτόν αλλά και για άλλους λόγους, που θα διαβάσετε πιο κάτω, τα φάρμακα πρέπει να διατηρούνται μέσα στην αρχική τους συσκευασία.

  1. Πρέπει πάντα τα φάρμακα να φυλάσσονται μακριά από τη θερμότητα και το φως του ήλιου;

Η ευαισθησία κάθε φαρμάκου, εξαρτάται από το είδος του. Σε γενικές γραμμές όμως, τα φάρμακα φυλάσσονται σε μέρος δροσερό και ξηρό (χωρίς υγρασία), μακριά από πηγές θερμότητας αλλά και ήλιο.

  1. Γιατί πρέπει το καπάκι ασφαλείας του φαρμάκου να βιδώνεται σφιχτά;

Το καπάκι ασφαλείας κάθε φαρμάκου πρέπει να βιδώνεται σωστά για να μη μπορεί το παιδί να το ανοίξει. Γι’ αυτό και πάντα πρέπει να το κλείνετε πολύ καλά και να αποθηκεύετε τα φάρμακα σε μέρος όπου τα παιδιά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση.

  1. Πότε λήγει ένα φάρμακο;

Η ημερομηνία λήξης ενός φαρμάκου αναγράφεται πάνω στο κουτί και είναι απαραίτητο να το ελέγχετε, διότι ποτέ δεν πρέπει να δίνετε στο παιδί σας φάρμακα που έχουν λήξει. Εξάλλου οι ημερομηνίες λήξης διαφέρουν από φάρμακο σε φάρμακο. Υπάρχουν φάρμακα που διαρκούν χρόνια κι άλλα μόνο μερικούς μήνες. Ανανεώνετε κι ανεφοδιάζετε πάντα το φαρμακείο του σπιτιού σας και μην φυλάσσετε φάρμακα που έχουν λήξει.

  1. Αν το φάρμακο έχει αλλάξει χρώμα ή υφή από την τελευταία φορά μπορείτε να το δώσετε στο παιδί σας;

Αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, ακόμη κι αν δεν έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης του φαρμάκου, σε καμία περίπτωση μην το δώσετε στο παιδί σας. Μπορεί να έχει αλλάξει χρώμα, μυρωδιά, υφή, τα χάπια ή οι κάψουλες να κολλάνε μεταξύ τους, να είναι πιο μαλακά ή σκληρά από την αρχική τους κατάσταση. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, δεν θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε.

Γενικές οδηγίες για τα φάρμακα στο σπίτι:

  • Μην ξεπλένετε ποτέ φάρμακα με νερό
  • Μην αποθηκεύετε χάπια χωρίς το κουτί με την ημερομηνία λήξης και τις οδηγίες.
  • Διαβάστε τις ανεπιθύμητες ενέργειες πριν δώσετε ένα φάρμακο στο παιδί σας και συζητήστε για αυτές με τον παιδίατρό σας, ο οποίος γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό του παιδιού.
  • Μην δίνετε φάρμακα στο παιδί αν προηγουμένως δεν έχετε συμβουλευθεί τον γιατρό σας.

Σχόλιο

To Email σας δεν δημοσιοποιείται πουθενά στην Ιστοσελίδα μας. Υποχρεωτικά *

Αρχείο Άρθρων

Social Media

Icon_ContactUs
ChildrenCare