Τελευταία Αρθρογραφία

Tροφική δηλητηρίαση: Αίτια, συμπτώματα και πρόληψη

Children_Care
Δεκέμβριος 7, 2017
Tροφική δηλητηρίαση: Αίτια, συμπτώματα και πρόληψη

Η τροφική δηλητηρίαση προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων, που έχουν μολυνθεί από βακτήρια, ιούς ή παράσιτα κι αν και ξεπερνιέται γρήγορα, μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.
Τα συμπτώματα της  τροφικής δηλητηρίασης είναι εμετός, διάρροια, ναυτία, πόνος στο στομάχι, πυρετός και ρίγη. Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν μέσα σε λίγες ώρες από την κατανάλωση μολυσμένης τροφής, ή σε πιο σπάνιες περιπτώσεις μια, δυο ή και περισσότερες ημέρες αργότερα.

Πώς μολύνονται  τα τρόφιμα;

Τα τρόφιμα μπορεί να μολυνθούν από τους ύποπτους μικροοργανισμούς, οποιαδήποτε στιγμή πριν καταναλωθούν. Οι βασικότερες αιτίες μόλυνσης είναι:

  • H αποθήκευση των τροφίμων, το λάθος πάγωμα ή το ξεπάγωμα.
  • Η παραμονή τροφίμων σε θερμοκρασίες έως 40 βαθμούς.
  • Το μαγείρεμα.
  • Το ελλιπές πλύσιμο.

Τροφική δηλητηρίαση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Ο λόγος που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο δηλητηρίασης τα παιδιά που είναι μικρότερα των 5 ετών, είναι γιατί το ανοσοποιητικό τους σύστημα εξακολουθεί ν΄ αναπτύσσεται και δεν είναι σε θέση να καταπολεμήσουν τη λοίμωξη, όπως μεγαλύτερα παιδιά ή οι ενήλικες. Επίσης, παράγουν λιγότερο οξύ του στομάχου που «σκοτώνει» τα επιβλαβή βακτήρια.

Τροφές που πρέπει ν΄αποφεύγονται σε μικρά παιδιά

  • Μέλι, σε παιδιά που δεν έχουν κλείσει τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.
  • Αυγά, που έχουν μαγειρευτεί σε θερμοκρασία μικρότερη από τους 74 βαθμούς Κελσίου.
  • Κρέας και πουλερικά, που δεν έχουν ψηθεί σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 71 βαθμών Κελσίου. Γενικά οτιδήποτε ωμό καλύτερα να μένει μακριά από το πιάτο των παιδιών.
  • Θαλασσινά, όπως μύδια στρείδια κλπ στα οποία δεν έχει ανοίξει το κέλυφος. Η ασφαλής εσωτερική θερμοκρασία πρέπει να είναι 74 βαθμοί Κελσίου.

Τι να κάνετε για να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση

  • Βάλτε στο ψυγείο το ωμό κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα θαλασσινά και τα υπολείμματα τροφών αμέσως, αν πρόκειται να τα μαγειρέψετε άμεσα, ή στην κατάψυξη αν όχι. Τα επικίνδυνα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν εάν τα τρόφιμα παραμείνουν για περισσότερο από 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Μαγειρέψτε κρέατα, πουλερικά και θαλασσινά μέσα στο χρονικό διάστημα που αναγράφεται στη συσκευασία.
  • Χρησιμοποιήστε θερμόμετρο για να είστε σίγουροι για την εσωτερική θερμοκρασία κρεάτων, πουλερικών όταν μαγειρεύετε.
  • Ρυθμίστε το ψυγείο σας σε θερμοκρασία 4 ° C ή χαμηλότερη και την κατάψυξη στους -18° C ή χαμηλότερη.
  • Τοποθετείστε το ωμό κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά σε σφραγισμένα δοχεία ή πλαστικές σακούλες στο τελευταίο ράφι του ψυγείου σας. Έτσι δεν θα στάζουν οι χυμοί τους σε άλλα τρόφιμα.
  • Καθαρίστε πολύ καλά τον νεροχύτη και τους πάγκους ή τα ξύλα κοπής αν έρθουν σ΄επαφή με ωμά κρέατα, πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά.
  • Χρησιμοποιείστε άλλο ξύλο κοπής για ωμά κρέατα και πουλερικά κι άλλο για λαχανικά και φρούτα.
  • Επειδή τα σφουγγάρια είναι δύσκολο να διατηρηθούν καθαρά και χωρίς βακτήρια, καθαρίστε τους πάγκους της κουζίνας με χαρτί, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα και απολυμαντικό κουζίνας.

Επιπλοκές από τροφική δηλητηρίαση
Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να παρουσιάσει επιπλοκές που απαιτούν νοσηλεία. Αυτές είναι:
Aφυδάτωση– Εξαιτίας του μικρού όγκου των παιδιών, μπορεί να χάσουν γρήγορα πολλά σωματικά υγρά.
Αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο– Πρόκειται για έναν τύπο νεφρικής ανεπάρκειας και διαταραχής του αίματος που οδηγεί ακόμη και σε θάνατο.

Σχόλιο

To Email σας δεν δημοσιοποιείται πουθενά στην Ιστοσελίδα μας. Υποχρεωτικά *

Αρχείο Άρθρων

Social Media

Icon_ContactUs
ChildrenCare