Τελευταία Αρθρογραφία

Πώς να μιλάτε στο μωρό σας τον πρώτο χρόνο

Children_Care
Μάρτιος 30, 2018
Πώς να μιλάτε στο μωρό σας τον πρώτο χρόνο

Mιλήστε στο μωρό σας, καθώς του αλλάζετε την πάνα, κοιτώντας το στα μάτια. Τραγουδήστε του λίγο πριν κοιμηθεί. Παίξτε μαζί του, κρύψτε το πρόσωπό σας με τα χέρια σας κι εκείνο θα ξεκαρδιστεί στα γέλια. Φτιάξτε ήχους με μικρές συλλαβές και διασκεδάστε κι οι δυο. Όλ΄ αυτά, οι πρώτοι ήχοι και τρόποι επικοινωνίας με το μωρό σας δεν του δίνουν μόνο χαρά, αλλά είναι πολύ σημαντικοί για την ανάπτυξή του. Ο εγκέφαλος του μωρού καταγράφει όλους αυτούς τους ήχους, τον τόνο ομιλίας και τη γλώσσα που θα χρησιμοποιήσει κι εκείνο λίγο αργότερα. Εξάλλου το 80% της ανάπτυξης του εγκεφάλου γίνεται στα πρώτα τρία χρόνια της ζωής ενός παιδιού. Καθώς ο εγκέφαλος μεγαλώνει, δημιουργεί τις απαραίτητες συνδέσεις που χρειάζονται για την σκέψη, την επεξεργασία των πληροφοριών και τη μάθηση. Οι συνδέσεις αυτές, που φθάνουν τις 700 το δευτερόλεπτο, δημιουργούνται τόσο γρήγορα, μόνο στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού.

Πόσο καλό κάνετε στο μωρό σας όταν του μιλάτε
Έχει αποδειχθεί πως τα παιδιά που έχουν γονείς που  τους μιλούν συχνά από πολύ μικρή ηλικία, αναπτύσσουν πολύ πιο ισχυρές γλωσσικές ικανότητες σε σχέση με εκείνα τα παιδιά που οι γονείς τους δεν το κάνουν. Άρα ο ρόλος σας στην γλωσσική ανάπτυξη του μωρού σας είναι πολύ σημαντικός.

Τα μωρά που οι γονείς τους μιλούν από την πρώτη στιγμή που θα τα πάρουν νεογέννητα στο σπίτι, όταν φθάσουν στην ηλικία των 2 ετών, ξέρουν πολύ περισσότερες λέξεις απ΄ότι συνομήλικά τους παιδιά, που οι γονείς δεν τους μιλούσαν.

Όσες περισσότερες λέξεις ακούει το μωρό σας από εσάς, τόσο ισχυρότερη γίνεται η ψυχική σας σύνδεση μαζί του, ενώ ενισχύονται οι γλωσσικές δεξιότητες του παιδιού και η συνολική ικανότητα μάθησης που θ΄αποκτήσει αργότερα.

Βασικές αρχές για να μιλάτε στο μωρό σας

 • Αφιερώστε χρόνο στο μωρό σας, ακόμη κι αν το βλέπετε στην αρχή να μην ανταποκρίνεται. Βρείτε τρόπους να το κάνετε να γελάσει, να κάνει μια γκριμάτσα, να προσπαθήσει να σας πιάσει με τα χεράκια του. «Δουλέψτε» την αλληλεπίδραση γονιού- μωρού, κάθε μέρα.
 • Η κουβέντα σας με το μωρό είναι ευεργετική να γίνεται όταν είστε οι δυο σας. Χωρίς άλλους ανθρώπους, παιδιά (αδέλφια) ή συγγενείς γύρω σας.
 • Κοιτάξτε το παιδί στα μάτια όταν του μιλάτε.
 • Δείξτε του ότι το ακούτε και το προσέχετε, στους πρώτους ήχους που βγάζει από το στόμα του. Συμφωνείστε μαζί του και μην κοιτάτε αλλού.
 • Μη μιλάτε μωρουδίστικα. Το μωρό σας πρέπει ν΄ακούει λέξεις και φράσεις που χρησιμοποιείτε στην καθημερινότητά σας, ακόμη κι αν θεωρείτε πως δεν τις καταλαβαίνει.
 • Κλείστε την τηλεόραση. Οι ήχοι και οι εικόνες από την τηλεόραση, σταματούν την γλωσσική ανάπτυξη.

Πώς θα μιλάτε στο μωρό σας ανάλογα με την ηλικία του

1 έως 3 μηνών
Σε αυτή την ηλικία το μωρό σας αντιδρά στους ήχους και τα τραγούδια κινώντας τα χέρια ή τα πόδια του, χαμογελώντας ή κλαίγοντας.

 • Μιλήστε στο μωρό σας με απαλή φωνή, τραγουδήστε και παίξτε του παιχνίδια, κρύβοντάς του το κουκλάκι, ή το πρόσωπό σας.
 • Ξεφυλλίστε παιδικά (χάρτινα ή πάνινα) βιβλία με μεγάλες εικόνες, εξηγώντας του τι βλέπετε.
 • Όταν σας παρακολουθεί, εξηγήστε του τι κάνετε. Όταν το κάνετε μπάνιο, όταν το ταΐζετε, ακόμη κι όταν μαγειρεύετε ή τακτοποιείτε τα ρούχα στο δωμάτιό του.
 • Δείξτε τον ενθουσιασμό σας κάθε φορά που χαμογελάει ή βγάζει τους πρώτους του ήχους. Πείτε του «μπράβο» με μεγάλη χαρά στον τόνο της φωνής σας.
 • Μόλις ξεκινήσει να βγάζει έναν ήχο από το στόμα του (συνήθως φωνήεν), επαναλάβετέ το κι εσείς. Περιμένετε να απαντήσει. Κι έτσι θα έχετε ξεκινήσει τους πρώτους διαλόγους με το μωρό σας.


4- 7 μηνών

Σε αυτή την ηλικία το μωρό αντιγράφει ήχους που ακούει, αλλάζοντας τον τόνο της φωνής του, άλλοτε πιο δυνατά, άλλοτε πιο σιγά. Έτσι προσπαθεί να εκφράσει τα συναισθήματά του.

 • Συνεχίστε να διαβάζετε κάθε μέρα πολύχρωμα βιβλία, δείχνοντάς του εικόνες και λέγοντας του λέξεις που αντιστοιχούν σ΄αυτό που βλέπει. Όταν αντιδρά, επιβραβεύστε το.
 • Πείτε του τι βλέπει, κάθε φορά που παρατηρεί κάτι. Πάρτε στα χέρια σας νέα αντικείμενα, όπως ένα ποτήρι, μια μπάλα, ένα μαντήλι, ένα μήλο ή το αρκουδάκι του και πείτε του καθαρά τι είναι αυτό που κρατάτε .
 • Σε συνέχεια αυτού, μπορείτε παίρνοντας στα χέρια σας ένα αντικείμενο, π.χ. το αρκουδάκι του να του κάνετε ερωτήσεις για ν΄αντιδράσει. Μπορείτε να του πείτε δηλαδή «Θέλεις το αρκουδάκι; Αυτό είναι το αρκουδάκι σου» κι έπειτα αφήστε το ν΄απαντήσει με κινήσεις ή με ήχους.

8- 12 μηνών
Ήρθε πλέον η ηλικία που αρχίζει να λέει τις πρώτες του λεξούλες όπως «μαμά», «μπαμπά» κλπ. κι αρχίζει να καταλαβαίνει τι θα πει «όχι», «ναι» κλπ. Μέχρι να κλείσει τον πρώτο χρόνο της ζωής του το μωρό του θα γνωρίζει τι σημαίνουν κι άλλες εντολές, όπως «Γειά σου», «Πάμε για ύπνο», «Πάμε να φάμε» κλπ.

 • Συνεχίστε αυτό που ξεκινήσατε σε μικρότερη ηλικία, μιλώντας του δηλαδή για κάθε τι που κάνετε.
 • Ξεκινήστε να του μαθαίνετε τους ήχους των ζώων με βιβλία και παιχνίδια θα σας βοηθήσουν. «Πώς κάνει η αγελάδα;», «Πώς κάνει η κοτούλα;». Αφού του έχετε πρώτα μάθει τους ήχους, αφήστε το να σας τους επαναλάβει και κάντε το παιχνίδι.
 • Αρχίστε να του μαθαίνετε τα μέρη του σώματος. «Αυτό είναι το στόμα», «αυτή είναι μύτη» και ρωτήστε το μετά, «Που είναι η μύτη σου;», «Που είναι το στόμα σου»;
 • Αν σας δείξει κάτι, όπως για παράδειγμα ένα λουλούδι, πείτε του «ναι αυτό είναι λουλούδι» κι αφήστε το να προσπαθήσει (έστω και με μισές συλλαβές) να το επαναλάβει.

 

Σχόλιο

To Email σας δεν δημοσιοποιείται πουθενά στην Ιστοσελίδα μας. Υποχρεωτικά *

Αρχείο Άρθρων

Social Media

Icon_ContactUs
ChildrenCare