Τελευταία Αρθρογραφία

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του πατέρα στη διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός παιδιού

Children_Care
Οκτώβριος 6, 2017
Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του πατέρα στη διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός παιδιού

Το να είναι κανείς γονιός δεν είναι εύκολο, χρειάζεται υπομονή, επιμονή, συνεχή παρουσία κι αγάπη για να μεγαλώσει ευτυχισμένα παιδιά, δυνατά και σίγουρα ν΄αντιμετωπίσουν τη ζωή. Και μόνο ο ένας γονιός, δεν φθάνει. Καθένας από τους δυο, η μητέρα και ο πατέρας, δίνουν τελείως διαφορετικά εφόδια σ΄ένα παιδί που του είναι εξίσου απαραίτητα και γι αυτό τα τελευταία χρόνια, ο ρόλος του πατέρα γίνεται όλο και πιο απαιτητικός.

Μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η ενεργή συμμετοχή του πατέρα στη διαπαιδαγώγηση και την ανατροφή ενός παιδιού, επηρεάζει πάρα πολύ την προσωπικότητά του. Γιατί ο πατέρας, μεταξύ άλλων, δημιουργεί το αίσθημα της σταθερότητας και της ασφάλειας στη ζωή του παιδιού κι έτσι το παιδί μεγαλώνοντας αποκτά αυτοπεποίθηση και μαθαίνει την έννοια της εμπιστοσύνης.

Επίσης, άλλη έρευνα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως τα παιδιά που οι πατεράδες τους είναι στοργικοί, υποστηρικτικοί, ενδιαφέρονται για το σχολείο, τις επιδόσεις του παιδιού τους κι ασχολούνται ουσιαστικά, τα πάνε πολύ καλύτερα στις σπουδές τους και πετυχαίνουν, σε σχέση με άλλα παιδιά που οι πατεράδες τους ήταν απόντες.

Τα παιδιά που έχουν καλή σχέση με τον πατέρα  τους έχουν λιγότερα προβλήματα στις κοινωνικές τους σχέσεις, απ΄ότι παιδιά που ο πατέρας τους είναι απλώς το φόβητρο του σπιτιού.  Επίσης τείνουν να έχουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς, μένοντας μακριά από καταχρήσεις όπως ναρκωτικά και αλκοόλ.

Για τα κορίτσια ο ρόλος του πατέρα είναι πολύ σημαντικός για την μετέπειτα ζωή τους, αφού αν έχουν έναν πατέρα που δείχνει την αγάπη του, είναι πράος, συνεργάσιμος κι όχι επιθετικός και βίαιος, επειδή έχουν εξοικειωθεί με αυτό το αντρικό πρότυπο στην παιδική τους ηλικία, θ΄αναζητήσουν κάτι αντίστοιχο στους μετέπειτα…άντρες της ζωής τους.

Για τα αγόρια ο πατέρας είναι το πρότυπο, που θα μιμηθούν, αντιγράφοντας συμπεριφορές, που τους είναι οικείες. Έτσι αν ο πατέρας είναι ένας άνθρωπος που κυριαρχεί, ελέγχει ή καταδυναστεύει την οικογένειά του, αυτό θα προσπαθήσει να κάνει κι ο γιος στις μετέπειτα σχέσεις του με τις γυναίκες, ενώ αν ο πατέρας δείχνει την αγάπη του, είναι προστατευτικός, υποστηρικτικός κι ευγενικός, τα αγόρια θα αντιγράψουν αυτό το καλό πρότυπο.

Ακόμη και στις περιπτώσεις διαζυγίων, που ο πατέρας φεύγει από το σπίτι (και είναι πολύ μεγάλο πλέον το ποσοστό αυτό) η σχέση του πατέρα με το παιδί μπορεί να παραμείνει σταθερή, αρκεί να εξακολουθεί να είναι στη ζωή του παιδιού του συμμετέχοντας ενεργά, συναντώντας το, επικοινωνώντας σε καθημερινή βάση.

Με δυο λόγια ο πατέρας βοηθά ένα παιδί να

 • Πιστεύει στον εαυτό του.
 • Έχει καλές σχέσεις με τους ανθρώπους που είναι γύρω του.
 • Πετύχει τους στόχους του (στο σχολείο, το πανεπιστήμιο, τον αθλητισμό) κι έπειτα να έχει μια πετυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία.
 • Γίνει συναισθηματικό, με ενσυναίσθηση (να καταλαβαίνει δηλαδή πώς νιώθουν οι άλλοι), ισορροπημένο κι ώριμο.
 • Να έχει ανθρώπους στη ζωή του (φίλους, συντρόφους, συζύγους) που το σέβονται και να ζει σε ένα υγιές περιβάλλον.
 • Μην έχει παραβατική συμπεριφορά.
 • Μην εξαρτηθεί από ουσίες (ναρκωτικά, αλκοόλ).
 • Μην έχει επιθετική και βίαιη συμπεριφορά.

Πώς μπορεί να συμβάλει ο πατέρας θετικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός παιδιού ανάλογα με την ηλικία  του;

 • Τα παιδιά σε όποια ηλικία κι αν είναι χρειάζονται ποιοτικό χρόνο από τον πατέρα. Μισή ή μία ώρα κάθε μέρα και περισσότερο τα Σαββατοκύριακα μπορεί να είναι αρκετό.
 • Όταν γεννιέται ένα μωρό, φαίνεται πως δεν έχει κανέναν άλλο ανάγκη στον κόσμο, εκτός από τη μητέρα του. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι. Μπορεί να τη χρειάζεται για να επιβιώσει, όμως το να βλέπει τον πατέρα του, να του χαμογελά, να του μιλά και να του παίζει του δημιουργεί ασφάλεια.
 • Ο πατέρας μπορεί να το φροντίσει, ταϊζοντάς το ή αλλάζοντας την πάνα του. Με αυτόν τον τρόπο το μωρό, νιώθει πως αυτός ο άνθρωπος συμβάλει στη φροντίδα του.
 • Από την ηλικία που το παιδί μπορεί να κάτσει στο καρεκλάκι του για να φάει, ο πατέρας μπορεί να παραβρίσκεται στο πρωινό, το μεσημεριανό ή το βραδινό φαγητό (ανάλογα με το πρόγραμμα και τις υποχρεώσεις του).
 • Το σωματικό παιχνίδι που προτιμούν οι πατεράδες (παλεύουν, σηκώνουν το παιδί ψηλά κι αργότερα παίζουν μπάλα κλπ) έχει σημαντικά οφέλη για την ψυχοσύνθεση αγοριών και κοριτσιών.
 • Μέσα από το παιχνίδι ένας πατέρας μαθαίνει τους κανόνες και τα όρια στο παιδί, τα οποία το κάνουν να νιώσει ασφάλεια και σιγουριά. Επίσης το κατευθύνει με διαφορετικό τρόπο απ΄αυτόν της μητέρας, αφήνοντας το ταυτόχρονα ελεύθερο να πειραματιστεί.
 • Όσο μεγαλώνει το παιδί, αν έχει δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον πατέρα θα μπορεί να τον εμπιστεύεται και να του αποκαλύπτει ζητήματα που το απασχολούν, σχετικά με τους φίλους του, τον κοινωνικό του περίγυρο, τις σχέσεις του.
 • Ένα απόγευμα για μπάσκετ μεταξύ πατέρα και γιου ή για σινεμά και επίσκεψη σε ένα εμπορικό κέντρο για πατέρα και κόρη, χτίζει αυτόν τον δυνατό δεσμό που χρειάζεται κάθε παιδί για να «ανθίσει».
 • Ο πατέρας χρειάζεται να εκφράζεται και να λέει στα παιδιά του πόσο τ΄αγαπάει, κάτι που οι προηγούμενες γενιές δεν το έκαναν.

Σχόλιο

To Email σας δεν δημοσιοποιείται πουθενά στην Ιστοσελίδα μας. Υποχρεωτικά *

Αρχείο Άρθρων

Social Media

Icon_ContactUs
ChildrenCare