Τελευταία Αρθρογραφία

Πρακτικός οδηγός για νέους μπαμπάδες

Children_Care
Δεκέμβριος 5, 2017
Πρακτικός οδηγός για νέους μπαμπάδες

Το να γίνεται ένας άντρας πατέρας, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα γεγονότα στη ζωή του. Οι μπαμπάδες έχουν μεγάλη επίδραση στη ζωή του παιδιού από τη στιγμή που θα γεννηθεί, έστω κι αν πιστεύουν πως η μητέρα καλύπτει όλες τις ανάγκες και τις επιθυμίες του μωρού. Κι όμως, όταν έρχεται ένα μωρό στον κόσμο, είναι έτοιμο να συνδεθεί συναισθηματικά και με τους δυο του γονείς. Αξιοποιώντας κάθε στιγμή που έχετε ελεύθερη, μέσα στη μέρα για να ασχοληθείτε με το μωρό σας, έχετε ήδη ξεκινήσει τη ζωή σας ως νέος και υπέροχος μπαμπάς.
Δείτε μερικά χρήσιμα tips που θα σας βοηθήσουν στο νέο, ανεπανάληπτο ρόλο της ζωής σας που θα σας συντροφεύει για πάντα.

1. Ασχοληθείτε με το μωρό σας, από την αρχή
Η εμπλοκή σας στην καθημερινή φροντίδα του μωρού σας – ντύσιμο, ύπνος, παιχνίδι, μπάνιο, αλλαγή πάνας – είναι ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσετε μια σχέση με το μωρό σας και να δυναμώσετε την αυτοπεποίθησή σας στο νέο σας ρόλο. Επίσης, δίνετε έτσι μια ουσιαστική βοήθεια στη μητέρα, που το έχει πολύ ανάγκη.

2. Κρατήστε το μωρό στα χέρια σας
Η σωματική επαφή κάνει το μωρό σας να αισθάνεται ασφαλές και με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ σας. Κρατήστε το στην αγκαλιά σας, στο στήθος σας- για ν΄ακούει την καρδιά σας-, φιλήστε το. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, όλ΄ αυτά διεγείρουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού.

3. Αρχίστε να καταλαβαίνετε το μωρό σας
Τα μωρά δίνουν «σημάδια» με τη συμπεριφορά τους, το κλάμα ή τη γλώσσα του σώματός τους, για να καταλάβουν οι γονείς τι νιώθουν και τι έχουν ανάγκη. Δώστε προσοχή στα σημάδια αυτά και γρήγορα θα μάθετε τι χρειάζεται το μωρό σας.

4. Δημιουργήστε στιγμές μόνο για σας τους δυο
Αν μπορείτε κάποιες στιγμές, να είστε μόνο οι δυο σας με το μωρό, ώστε να έχει την πλήρη προσοχή σας. Με τον τρόπο αυτό έχετε μια υπέροχη ευκαιρία να συντονιστείτε και να δεθείτε συναισθηματικά.

5. Μιλήστε στο μωρό σας
Κάθε λέξη που ακούει  το μωρό σας, το βοηθά στην ανάπτυξη της γλωσσικής του ικανότητας κι ενισχύει τη σχέση σας μαζί του. Μιλήστε του την ώρα που του αλλάζετε την πάνα, πείτε του «τώρα θ΄αλλάξουμε την πάνα για να νιώθεις καλύτερα, έτσι;». Διαβάστε του παραμύθια, πείτε του ιστορίες καθώς μεγαλώνει και μη χάνετε την επαφή σας μέσα από τα λόγια.

6. Βοηθήστε τη μητέρα στον θηλασμό
Ξέρετε πόσο πολύ μπορείτε να βοηθήσετε στον θηλασμό; Η στάση και η υποστήριξή σας είναι ζωτικής σημασίας, τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Δώστε πρακτική υποστήριξη, όπως ένα ποτήρι νερό, ένα μαξιλάρι, φέρτε το μωρό στο κρεβάτι της μητέρας, για να τη βοηθήσετε. Στηρίξτε ψυχολογικά τη μητέρα στην περίπτωση που νιώθει πως δεν έχει αρκετό γάλα, δε νιώθει καλά κλπ.

7. Προσέξτε τη σχέση σας
Η έλευση ενός μωρού, διαταράσσει τις ισορροπίες στη σχέση ενός ζευγαριού. Προσπαθήστε να είστε θετικοί, να υποστηρίζετε ο ένας τον άλλο καθώς μαθαίνετε σιγά σιγά πώς είναι να είστε γονείς. Μιλήστε με τη σύντροφό σας, πείτε πώς νιώθετε και ρωτήστε την κι εκείνη για τις επιθυμίες, τις αγωνίες, τα συναισθήματά της. Όλ΄ αυτά είναι η βάση για μια υγιή σχέση που σε λίγο θα «περάσει» και στο παιδί.

8. Φροντίστε τον εαυτό σας
Αν είστε καλά, θα είστε σε θέση να φροντίζετε το μωρό σας και να υποστηρίζετε τη σύντροφό σας. Μπορείτε να διατηρήσετε την ενέργειά σας επιλέγοντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με καλή διατροφή, ξεκούραση και ύπνο, ακόμη κι αν… δεν έχει ακόμη νυχτώσει.

 

Σχόλιο

To Email σας δεν δημοσιοποιείται πουθενά στην Ιστοσελίδα μας. Υποχρεωτικά *

Αρχείο Άρθρων

Social Media

Icon_ContactUs
ChildrenCare