Τελευταία Αρθρογραφία

Πονόλαιμος (φαρυγγίτιδα): Αίτια, συμπτώματα, θεραπεία  

Children_Care
Φεβρουάριος 13, 2018
Πονόλαιμος (φαρυγγίτιδα): Αίτια, συμπτώματα, θεραπεία  

Ο πονόλαιμος  ταλαιπωρεί τα περισσότερα παιδιά, πολλές φορές κατά τη διάρκεια του χειμώνα  και οι πιο κοινές αιτίες είναι οι ιογενείς  λοιμώξεις, όπως το κρυολόγημα, η γρίπη, η λοιμώδης μονοπυρήνωση κλπ.

Οι βακτηριακές λοιμώξεις πολύ πιο σπάνια ευθύνονται για τον πονόλαιμο, αφού σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία προκαλούν μόλις το 15-30% των πονόλαιμων στα παιδιά.
Εάν οι αμυγδαλές του παιδιού σας είναι πρησμένες και κόκκινες, είναι πιθανό, μια  αμυγδαλίτιδα να προκαλεί, πονόλαιμο. Τέλος, ακόμη και οι άφθες μπορεί να κάνουν το παιδί να παραπονιέται πως πονάει ο λαιμός του.

Συμπτώματα

Εάν το παιδί έχει κοινό κρυολόγημα, ο πονόλαιμος μπορεί να προκαλείται από αυτό και να συνοδεύεται με καταρροή, βήχα, πυρετό, ανορεξία και πόνο στα αυτιά.
Εάν η αιτία είναι η γρίπη, το παιδί σας μπορεί να έχει πόνο όχι μόνο στο λαιμό αλλά και σε όλο του το σώμα.
Αν το παιδί είναι μεγαλύτερο των τριών ετών, δεν αποκλείεται να έχει στρεπτοκοκκική λοίμωξη, με  πρησμένους αδένες και αμυγδαλές. Μπορεί επίσης να έχει πυρετό, πόνο στην κοιλιά και να κάνει εμετούς.
Η λοιμώδης μονοπυρήνωση μπορεί να είναι μια αιτία πονόλαιμου σε μεγαλύτερα παιδιά. Τα συμπτώματα είναι πυρετός,  πρησμένοι λεμφαδένες και η κόπωση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Θεραπεία

Ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε ν΄ανακουφίσετε το παιδί από τον πονόλαιμο εξαρτάται από την αιτία του. Όταν οφείλεται σε ιό, δεν δίνεται θεραπεία, ούτε αντιβιοτικά καθώς δεν μπορούν να βοηθήσουν στις ιογενείς λοιμώξεις.

Το μόνο που μπορείτε να κάνετε για έναν πονόλαιμο που προκαλείται από ιογενή λοίμωξη είναι:

  • Να βάζετε στην μύτη του παιδιού σας φυσιολογικό ορό, προκειμένου να βοηθήσετε στην αποσυμφόρηση
  • Αν έχει πυρετό ή κεφαλαλγία δώστε παρακεταμόλη (depon), σε δόση που θα σας έχει συστήσει ο παιδίατρός σας
  • Να πίνει πολλά υγρά για να μένει ενυδατωμένο
  • Εάν ο πονόλαιμος του παιδιού σας προκαλείται από στρεπτοκοκκική λοίμωξη, ο παιδίατρός σας κατά πάσα πιθανότητα θα συνταγογραφήσει το κατάλληλο αντιβιοτικό, για τη θεραπεία της λοίμωξης.
  • Εάν το παιδί έχει βακτηριακή λοίμωξη που δημιουργεί πύον στο πίσω μέρος του λαιμού, χρειάζεται θεραπεία με αντιβιοτικά ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστεί να γίνει εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Πρέπει να δείτε άμεσα τον παιδίατρό σας αν το παιδί

  • Αναπνέει δύσκολα
  • Καταπίνει δύσκολα
  • Διαμαρτύρεται πως ο λαιμός του είναι τραχύς και πρησμένος
  • Έχει πυρετό χωρίς προφανή λόγο
  • Είναι νωθρό και κουρασμένο

Σχόλιο

To Email σας δεν δημοσιοποιείται πουθενά στην Ιστοσελίδα μας. Υποχρεωτικά *

Αρχείο Άρθρων

Social Media

Icon_ContactUs
ChildrenCare