Τελευταία Αρθρογραφία

Παιδικά ψέματα και πώς μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε  

Children_Care
Δεκέμβριος 6, 2017
Παιδικά ψέματα και πώς μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε  

Τα περισσότερα παιδιά λένε ψέματα σε κάποια φάση της ζωής τους και ο ρόλος των γονιών είναι να εκπαιδεύσουν το παιδί να λέει την αλήθεια, καθώς πρόκειται για ένα στάδιο της φυσιολογικής ανάπτυξής του. Οι κυριότεροι λόγοι που ένα παιδί επιλέγει να πει ψέματα είναι για να καλύψει κάτι που έκανε, ώστε να μην έχει επιπτώσεις από τον γονιό (να μην το μαλώσει κλπ), γιατί δεν αισθάνεται σίγουρο για τον εαυτό του και έχει ανάγκη αποδοχής καθώς και για να καταφέρει ή να πάρει κάτι που θέλει. Επίσης πολλές φορές ένα παιδί λέει ψέματα, για να κάνει μια ιστορία να ακούγεται πιο συναρπαστική και να φαίνεται το ίδιο σπουδαίο.

Tα ψέματα… ανά ηλικία

  • Τα παιδιά ξεκινούν να λένε ψέματα περίπου στα 3 τους χρόνια. Αυτό γίνεται γιατί μόλις συνειδητοποιεί ότι δεν καταλαβαίνετε τα πάντα, δεν είστε μέσα στο μυαλό του, αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να πει και πράγματα που εσείς δεν μπορείτε να τα διασταυρώσετε.
  • Στην ηλικία μεταξύ 4-6 ετών, τα παιδιά ξέρουν την ώρα που λένε ψέματα να κάνουν και τις αντίστοιχες εκφράσεις στο πρόσωπό τους. Να αλλάζουν τον τόνο της φωνής τους κλπ., ώστε να γίνουν πιο πειστικά.
  • Μόλις πάνε σχολείο τα παιδιά λένε πιο περίπλοκα ψέματα. Αρχίζουν πια να καταλαβαίνουν πώς σκέφτονται οι γύρω τους, οπότε μπορούν να τα προσαρμόζουν χρησιμοποιώντας πλουσιότερο λεξιλόγια.
  • Μετά τα 8 τους χρόνια τα παιδιά μπορούν να πουν πολύ πετυχημένα ψέματα και οι γονείς σε πολλές περιπτώσεις να μην τα αντιληφθούν.

Πώς θα εκπαιδεύσετε το παιδί σας να λέει την αλήθεια

Όταν τα παιδιά βρίσκονται σε ηλικία που κατανοούν τη διαφορά μεταξύ αλήθειας και ψέματος το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι, να τα ενθαρρύνετε να επιλέγουν την αλήθεια.
Αυτό μπορείτε να το κάνετε επιβραβεύοντας το παιδί κάθε φορά που επιλέγει να πει την αλήθεια, αντί ένα ψέμα, ακόμη κι αν δεν το κάνει αμέσως.
Μπορείτε επίσης, να μιλήσετε για το πώς αισθάνεστε εσείς όταν το παιδί λέει ψέματα. Για παράδειγμα: «Όταν δεν μου λες την αλήθεια, αισθάνομαι λυπημένη και απογοητευμένη». Τέλος, ο καλύτερος τρόπος για να μάθει να λέει την αλήθεια είναι να βλέπει ότι και εσείς δεν λέτε ψέματα.

Εύκολοι και αποτελεσματικοί τρόποι για να ενθαρρύνετε το παιδί να σας λέει την αλήθεια

1. Αποφύγετε καταστάσεις που θα ωθούσαν το παιδί να πει ψέματα. Για παράδειγμα, αν έχυσε το γάλα του και το ρωτάτε αν εκείνο το έκανε αυτό, μπορεί να θέλει να πει ψέματα, για να αποφύγει μια ενδεχόμενη επίπτωση. Οπότε μπορείτε να πείτε απλά, «βλέπω, χύθηκε το γάλα, ας το καθαρίσουμε».
2. Όταν ξέρετε πως το παιδί έκανε κάτι λάθος και το παραδεχτεί, αμέσως πείτε του πως είστε πολύ χαρούμενη πως σας είπε την αλήθεια, πως σας αρέσει που είναι ειλικρινής, γιατί έτσι του δείχνετε πως το αποδέχεστε όπως είναι και δεν σας έχει ενοχλήσει τόσο πολύ αυτό που έκανε, ρίχνοντας το βάρος σας στο ότι είπε την αλήθεια.
3. Διαβάστε του παραμύθια και ιστορίες, για να καταλάβει πώς το ψέμα μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά στη ζωή του και πώς θα το επηρεάσει. Ο μύθος του Αισώπου με τον ψεύτη βοσκό, είναι ένα καλό παράδειγμα, αλλά υπάρχουν κι άλλες πιο σύγχρονες ιστορίες.
4. Δημιουργήστε σαφείς οικογενειακούς κανόνες αλλά και συνέπειες που μέσα σ΄αυτούς θα περιλαμβάνονται και οι περιπτώσεις που θα πει κάποιο από τα παιδιά, ψέματα.
5. Αν το παιδί σας διηγείται μεγάλες, περίπλοκες, φανταστικές ιστορίες σαν αληθινές, μπορεί να το κάνει για να σας εντυπωσιάσει. Οπότε προσπαθείτε να επαινείτε πιο συχνά το παιδί σας, για να του τονώσετε την αυτοεκτίμηση, σε στιγμές για παράδειγμα που μαθαίνει κάτι νέο.
6. Πολλές φορές τα παιδιά γίνονται υπερβολικά όταν διηγούνται μια ιστορία για να την κάνουν, πιο εντυπωσιακή. Δεν χρειάζεται να τα επιπλήξετε, γιατί έτσι δεν τους αφήνετε ν΄αναπτύξουν τη φαντασία τους. Μην αντιμετωπίζετε τις ιστορίες αυτές ως ψέματα, ειδικά αν πρόκειται για παιδιά κάτω των 4 ετών.

Τι να κάνετε όταν λέει ψέματα το παιδί

1. Αν το παιδί σας λέει ένα σκόπιμο ψέμα, το πρώτο βήμα είναι να του πείτε ότι τα ψέματα δεν σας αρέσουν και δεν είναι αποδεκτά στην οικογένειά σας. Εξηγήστε τους λόγους και ενημερώστε το παιδί σας ότι με αυτόν τον τρόπο, αν λέει ψέματα, δεν θα μπορείτε να το εμπιστευθείτε στο μέλλον.
2. Το επόμενο βήμα είναι να χρησιμοποιήσετε τις κατάλληλες συνέπειες. Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας λέρωσε το πάτωμα, ρίχνοντας κάτω το φαγητό ή το σνακ, βάλτε το να σας βοηθήσει να το καθαρίσετε.
3. Είναι σημαντικό να δείτε τους λόγους που οδήγησαν το παιδί να πει ψέματα. Εάν το έκανε για να τραβήξει την προσοχή σας, ψάξτε τρόπους για να του δώσετε αυτό που έχει ανάγκη. Αν το έκανε για να πάρει κάτι που ήθελε – για παράδειγμα, ένα παιχνίδι – πρέπει να του μάθετε τους τρόπους για να το κερδίσει τίμια.
4. Χρειάζεται να παρατηρήσετε και το περιβάλλον όπου το παιδί νιώθει την ανάγκη να πει ψέματα, είτε για να αποφύγει καταστάσεις, είτε για να νιώσει πιο σπουδαίο.5. Επιστρατεύστε το χιούμορ σας σε μικρά, αθώα ψέματα. Αν σας πει ότι η κούκλα έριξε κάτω το μπολ, μπορείτε να πείτε «μα γιατί το έκανε αυτό η κούκλα σου;» Με αυτόν τον τρόπο αποκαλύπτετε το ψέμα του, χωρίς να χρειαστεί να το μαλώσετε.
6. Μην αποκαλείτε το παιδί σας «ψεύτη», γιατί αυτό κάνει κακό στην αυτοεκτίμησή του κι ίσως η ταμπέλα του «ψεύτη» το κάνει να συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά.
7. Μην το ρωτάτε διαρκώς αν λέει την αλήθεια.
8. Αν μπορείτε να κρατήσετε την ψυχραιμία σας, να επαινείτε διαρκώς το παιδί για την ειλικρίνειά του και να μιλάτε για τα οφέλη της αλήθειας στη ζωή του, μπορεί μετά τα 7 του χρόνια να σταματήσει να λέει ψέματα.
9. Όταν τα παιδιά έχουν καλή σχέση με τους γονείς τους, δεν τους φοβούνται και τους εμπιστεύονται, καταφεύγουν σπανιότερα στο ψέμα.
10. Μερικές φορές τα παιδιά λένε ψέματα για να κρατήσουν ένα μυστικό ή να προστατεύσουν κάποιον. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πείσετε το παιδί σας πως δεν θα τιμωρηθεί, αν σας πει την αλήθεια. Κάντε το να νιώσει ασφάλεια και σιγουριά και σε δύσκολες περιπτώσεις να ξέρει πως είστε δίπλα του για να το βοηθήσετε.

 

Σχόλιο

To Email σας δεν δημοσιοποιείται πουθενά στην Ιστοσελίδα μας. Υποχρεωτικά *

Αρχείο Άρθρων

Social Media

Icon_ContactUs
ChildrenCare