Τελευταία Αρθρογραφία

Δυσκοιλιότητα σε παιδιά

Children_Care
Ιανουάριος 11, 2018
Δυσκοιλιότητα σε παιδιά

Η δυσκοιλιότητα εμφανίζεται συχνά σε κάποιες περιόδους της ζωής ενός παιδιού και συμβαίνει όταν το παιδί πηγαίνει στην τουαλέτα με πόνο στην κοιλιά και με δυσκολία στην αφόδευση.

Κύριες αιτίες της δυσκοιλιότητας

 1. Αναβάλει την επίσκεψή του στην τουαλέτα, λόγω μιας πιο ενδιαφέρουσας δραστηριότητας (για παράδειγμα παίζει ή βλέπει μια ταινία)
 2.  Δεν πηγαίνει στην τουαλέτα επειδή ξέρει πως θα πονέσει στην προσπάθειά του ν΄αφοδεύσει.
 3. Δεν θέλει να χρησιμοποιήσει τις τουαλέτες του σχολείου ή ενός ξένου σπιτιού γιατί σιχαίνεται.
 4. Δεν τρώει αρκετές φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά.
 5. Έχει αρρωστήσει πρόσφατα.

Όλ΄αυτά συνήθως μπορεί να οδηγήσουν σε συσσώρευση κοπράνων στο έντερο, με αποτέλεσμα να γίνεται δύσκολη και οδυνηρή η στιγμή που θα πάει στην τουαλέτα.

Πώς θα θεραπεύσετε την δυσκοιλιότητα
Το πρώτο βήμα είναι να αποκαταστήσετε την υγιεινή διατροφή, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Κάθε μέρα θα πρέπει να δίνετε στο παιδί ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά. Επίσης μεγάλο ρόλο παίζει και η κατανάλωση νερού.

Τροφές πλούσιες σε λιπαρά, τηγανητά και σοκολάτες καλύτερα ν΄αποφεύγονται καθώς μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Εάν το παιδί σας είναι δυσκοίλιο πρέπει να το ενθαρρύνετε να πηγαίνει τακτικά στην τουαλέτα και να προσπαθεί ν΄αφοδεύσει. Καλό είναι να γίνεται αυτό, περίπου μισή ώρα από την ώρα που έχει τελειώσει το πρωινό, το μεσημεριανό ή το βραδινό του φαγητό.

Μπορεί να βοηθήσει αν τοποθετήσετε στο μπάνιο ένα υποπόδιο, ώστε να βάζει τα πόδια του, όταν κάθεται στη λεκάνη.

Βάλτε την σωματική άσκηση στην καθημερινότητα του παιδιού σας. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κινηθεί φυσιολογικά το έντερο. Μάθετε στο παιδί σας ν΄ανταποκρίνεται αμέσως μόλις το σώμα του το «ειδοποιεί», πως πρέπει να πάει στην τουαλέτα.

Αν το παιδί είναι μικρό, φτιάξτε έναν πίνακα ανταμοιβής με αυτοκόλλητα και επιβραβεύστε το με αυτόν τον τρόπο, κάθε φορά που πηγαίνει στην τουαλέτα. Δίνετε συχνά στο παιδί φρούτα ή χυμούς, ενώ παίζει, βλέπει τηλεόραση κλπ.

Δυσκοιλιότητα στα μωρά
Το μωρό σας πάσχει από δυσκοιλιότητα αν ο πρωκτός του είναι ξηρός και κόκκινος και τα κόπρανά του μικρά σαν μπάλες (κόπρανα κατσίκας), ενώ το βλέπετε όταν προσπαθεί ν΄ αφοδεύσει να πονάει και να αισθάνεται δυσφορία.

Είναι σπάνιο να έχουμε δυσκοιλιότητα σε μωρά που θηλάζουν. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, οφείλεται στο ότι πιθανόν να μην έχει πάρει αρκετό μητρικό γάλα.

Τα μωρά που θρέφονται με ξένο γάλα, μπορεί να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα επειδή δεν έχετε αναμείξει με αρκετό νερό τη σκόνη στο μπιμπερό, άρα το γάλα δεν έχει παρασκευαστεί σωστά.

Πότε θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας

 • Αν χρειαστεί να δώσετε στο παιδί καθαρτικό ή να χρησιμοποιήσετε υπόθετο γλυκερίνης.
 • Αν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας το ταλαιπωρεί πολύ συχνά.
 • Αν το παιδί σας δεν έχει πάει στην τουαλέτα για πάνω από 7 μέρες.
 • Αν μαζί με τη δυσκοιλιότητα έχει πυρετό, κάνει εμετό ή χάνει βάρος.
 • Αν παρά τις προσπάθειές σας για διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, το πρόβλημα δεν υποχωρεί.
 • Αν έχει αιμορραγία κατά τη διάρκεια της αφόδευσης.

 

Σχόλιο

To Email σας δεν δημοσιοποιείται πουθενά στην Ιστοσελίδα μας. Υποχρεωτικά *

Αρχείο Άρθρων

Social Media

Icon_ContactUs
ChildrenCare