Τελευταία Αρθρογραφία

Γερά κόκκαλα: Πώς θα ενισχύσετε την υγεία των οστών του παιδιού σας

Children_Care
Μάρτιος 7, 2018
Γερά κόκκαλα: Πώς θα ενισχύσετε την υγεία των οστών του παιδιού σας

Η αύξηση των οστών στα παιδιά είναι ραγδαία στην παιδική και εφηβική ηλικία.

Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να ενισχύουν το «χτίσιμο» γερών οστών, που θα κάνει τα παιδιά τους να έχουν γερά κόκαλα σε όλη τη ζωή τους, μειώνοντας από νωρίς τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης που θα εμφανιστεί πολύ αργότερα.

Η διατροφή του παιδιού, η συστηματική άσκηση και η εξέταση για διαταραχές στα οστά από τον παιδίατρό σας σε τακτά χρονικά διαστήματα, είναι τα κλειδιά για να έχει το παιδί σας γερά κόκαλα.

Για γερά οστά σε όλες τις ηλικίες

  • Αν το μωρό σας δεν έχει ξεκινήσει να περπατά ακόμη θα πρέπει να το βάζετε να παίζει στο πάτωμα, να μπουσουλάει, να χρησιμοποιεί στο παιχνίδι τα χέρια και τα πόδια του.
  • Τα παιδιά που περπατούν, θα πρέπει μέσα στην ημέρα για τουλάχιστον 3 ώρες, όχι οπωσδήποτε συνεχόμενες, να κάνουν πηδηματάκια ή αναρρίχηση (ακόμη και στον καναπέ) που βοηθούν στην τόνωση των οστών.
  • Τα παιδιά ηλικίας από 5-18 ετών, πρέπει να έχουν τουλάχιστον 1 ώρα σωματικής άσκησης καθημερινώς.
  • Περιορίστε τον χρόνο που περνάει το παιδί σας μπροστά στην τηλεόραση ή στα ηλεκτρονικά παιχνίδια κι ενθαρρύνετέ το να βγει έξω και να παίξει παιχνίδια με έντονη δραστηριότητα μαζί με τους φίλους του.

Απαραίτητα για την δημιουργία ισχυρών οστών είναι το ασβέστιο και η βιταμίνη D.

To ασβέστιο είναι περισσότερο απαραίτητο στην εφηβεία, όταν τα οστά αναπτύσσονται ταχύτερα.  Δυστυχώς μετά από επιστημονικές έρευνες προκύπτει πως σ΄ αυτή την ηλικία τα παιδιά δεν λαμβάνουν αρκετή ποσότητα ασβεστίου.

Που θα βρείτε το ασβέστιο;

  • Στα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι
  • Στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • Στα καρύδια
  • Στις σαρδέλες (με τα κόκαλα)
  • Στα ξερά σύκα

Που θα βρείτε τη βιταμίνη D;

Η βιταμίνη αυτή είναι πολύ σημαντική για την ενίσχυση των οστών, καθώς βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει το ασβέστιο. Όταν το δέρμα εκτίθεται στο φως του ήλιου, αμέσως παράγεται βιταμίνη D. Υπάρχουν όμως και κάποια τρόφιμα που είναι πλούσια στη βιταμίνη αυτή, όπως λιπαρά ψάρια, αυγά και ορισμένα τρόφιμα που έχουν εμπλουτιστεί με βιταμίνη D.

Διατροφικές διαταραχές που επηρεάζουν την υγεία των οστών

Οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να επηρεάσουν ανθρώπους όλων των ηλικιών, όμως ειδικά κατά τη διάρκεια της εφηβείας, περισσότερο σε κορίτσια, παρατηρούνται πιο συχνά τα  φαινόμενα αυτά. Διαταραχές όπως η ανορεξία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη ενός παιδιού, στην ηλικία αυτή.

Επίσης το χαμηλό σωματικό βάρος μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των οιστρογόνων, γεγονός που μπορεί να μειώσει την αντοχή των οστών. Η κακή διατροφή και η μειωμένη μυϊκή δύναμη που προκαλούνται από τις διατροφικές διαταραχές μπορούν επίσης να μειώσουν την ανθεκτικότητα των οστών.

Εάν το έφηβο παιδί σας έχει ανορεξία ή άλλη διατροφική διαταραχή, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή και βοήθεια από νωρίς.

Σχόλιο

To Email σας δεν δημοσιοποιείται πουθενά στην Ιστοσελίδα μας. Υποχρεωτικά *

Αρχείο Άρθρων

Social Media

Icon_ContactUs
ChildrenCare