Τελευταία Αρθρογραφία

Απλοί τρόποι για να κάνετε το παιδί σας ευτυχισμένο

Children_Care
Οκτώβριος 12, 2017
Απλοί τρόποι για να κάνετε το παιδί σας ευτυχισμένο

Όποιον γονιό κι αν ρωτήσει κανείς τι θέλει για το παιδί του, θ΄απαντήσει «να είναι ευτυχισμένο». Φαίνεται τόσο απλό, όμως το πώς ένας γονιός θα καταφέρει να μεγαλώσει ένα ευτυχισμένο παιδί, δεν είναι τόσο εύκολο. Με ποιους τρόπους μπορείτε να κάνετε ευτυχισμένο το παιδί σας; Πώς πρέπει να του μιλάτε, πώς να περνάτε τον λίγο ελεύθερο χρόνο σας και το πιο βασικό, πώς πρέπει εσείς να είστε για να το πετύχετε;

1. Αφοσιωθείτε στο παιδί
Μπορεί το παιδί να είναι στο μυαλό σας όλη μέρα, όμως χρειάζεται και να του το δείχνετε. Και τα παιδιά καταλαβαίνουν μόνο όταν έχουν αληθινή επαφή με τον γονιό. Για όση ώρα λοιπόν έχετε, αφού τελειώσετε τις δουλειές σας, ακόμη κι αν αυτό είναι 15 λεπτά, αφοσιωθείτε στο παιδί. Στο κάθε σας παιδί ξεχωριστά. Είναι δύσκολο όταν έχετε δυο, τρία ή περισσότερα παιδιά, όμως χρειάζεται να δώσετε προσωπικό χρόνο στο καθένα. Ακούστε το, μιλήστε του, χωρίς να κρυφοκοιτάτε το κινητό σας, με κλειστή την τηλεόραση. Εσείς κι αυτό!

2. Ελέγξτε τα συναισθήματά σας
Κάθε μέρα μπορεί να υπάρχουν δεκάδες πράγματα που μπορεί να σας κάνουν να χάσετε την ψυχραιμία σας. Ίσως το παιδί να πήγε αδιάβαστο στο σχολείο, να ξέχασε για μία ακόμη φορά τη ζακέτα του ή να χτύπησε το αδελφάκι του. Ό,τι κι αν έχει συμβεί, ελέγξτε τα συναισθήματά σας. Πάρτε μια βαθιά αναπνοή, καθίστε για 5 λεπτά στο δωμάτιό σας μόνη, μέχρι να ηρεμήσετε κι έπειτα συζητήστε ό,τι θέλετε.

3. Βρείτε άλλους τρόπους επιβολής εκτός από τις φωνές
Οι φωνές τρομοκρατούν τα παιδιά κι όσο μεγαλώνουν αποκτούν άγχος κι έλλειψη αυτοπεποίθησης. Επίσης δεν είναι πραγματικά αποτελεσματικός τρόπος επιβολής ορίων. Την επόμενη φορά λοιπόν που είστε έτοιμη να βάλετε τις φωνές, σκύψτε ή γονατίστε στο επίπεδο του παιδιού, κοιτάξτε το στα μάτια και μιλήστε του με σταθερή αλλά ήπια φωνή γι αυτό που πρέπει να κάνει ή να διορθώσει. Έτσι είναι βέβαιο πως θα συνεργαστεί.

4. Δείξτε του ότι το καταλαβαίνετε
Ό,τι κι αν σας πει το παιδί , εσείς είστε ο γονιός του και πρέπει να νιώσει ασφάλεια κι εμπιστοσύνη ότι μπορεί να σας πει ό,τι αισθάνεται. Αν λοιπόν σας πει «δε θέλω να ξαναπάω στο σχολείο» πείτε του πως το καταλαβαίνετε, πως τα έχετε περάσει κι εσείς αυτά και πως μάλλον κάτι το έχει ενοχλήσει τόσο για να νιώθει έτσι. Ζητήστε του λοιπόν να σας ανοιχτεί, να σας μιλήσει για τα συναισθήματά του, χωρίς να το κρίνετε.

5. Μην ενοχοποιείτε το κλάμα
Οι περισσότεροι γονείς όταν βλέπουν το παιδί τους να κλαίει, προσπαθούν να το σταματήσουν και να το ηρεμήσουν γρήγορα. Όμως, το κλάμα είναι έκφραση συναισθημάτων. Θυμού, απογοήτευσης, πόνου και κανένα συναίσθημα δεν είναι επικίνδυνο. Αφήστε το λοιπόν να κλάψει στην αγκαλιά σας, παροτρύνοντάς το να βγάλει από μέσα του μ΄αυτόν τον τρόπο την ένταση που νιώθει. Φιλήστε το και επιβεβαιώστε του γι’ ακόμη μια φορά πως είστε εδώ, δείχνοντας πως καταλαβαίνετε πως αυτό που περνάει είναι δύσκολο (ακόμη κι αν για εσάς δεν είναι)!

6. Μην παίρνετε τίποτε προσωπικά
Μπορεί το παιδί πάνω στον θυμό του να σας μιλήσει άσχημα, να σας πει πως είστε «κακιά μαμά» και δεν… σας αγαπάει. Μην το παίρνετε προσωπικά. Φυσικά και είστε καλή μητέρα και το αγαπάτε πολύ κι όλ΄αυτά τα ξέρει, οπότε να μια ακόμη ευκαιρία για να του τ΄αποδείξετε. Πείτε του πως δεν είναι ωραίο να σας μιλάει έτσι και ρωτήστε το αν χρειάζεται χρόνο να μείνει λίγο μόνο του ή αν είναι έτοιμο να συζητήσετε μαζί αυτό που το απασχολεί.

7. Γελάστε μαζί με το παιδί σας
Το γέλιο είναι λυτρωτικό! Βοηθάει ένα παιδί να νιώθει ασφάλεια και μεγάλη σύνδεση μαζί σας, ενώ τ΄απελευθερώνει (όπως και το κλάμα). Βρείτε τρόπους λοιπόν να γελάσετε μαζί με το παιδί σας, να κάνετε αστεία και να περνάτε όμορφα.

8. Μην επιβάλλετε με άσχημο τρόπο την εξουσία σας
Ναι είναι η ώρα του φαγητού. Και πρέπει να φάει. Αν όμως αρνείται πεισματικά, μην μπείτε στη διαδικασία να επιβάλλετε αυτό που θέλετε ή πρέπει να γίνει με άσχημο τρόπο. Σκεφτείτε πως τελικά δεν έγινε και τίποτα αν δεν φάει τώρα και φάει αργότερα. Απλώς δώστε του κι αυτή την επιλογή, ξακαθαρίζοντάς του όμως πως θα είναι για τελευταία φορά.

Σχόλιο

To Email σας δεν δημοσιοποιείται πουθενά στην Ιστοσελίδα μας. Υποχρεωτικά *

Αρχείο Άρθρων

Social Media

Icon_ContactUs
ChildrenCare