Τελευταία Αρθρογραφία

Αντιμετωπίστε το άγχος του παιδιού σας

Children_Care
Οκτώβριος 10, 2017
Αντιμετωπίστε το άγχος του παιδιού σας

Η σημερινή εποχή είναι πολύ απαιτητική όχι μόνο για τους γονείς, αλλά και για τα παιδιά. Από μικρή ηλικία έχουν ένα φορτωμένο καθημερινό πρόγραμμα, που στην πραγματικότητα δεν το επιλέγουν εκείνα με τους γονείς (στην αρχή)και τους δασκάλους (στη συνέχεια) να έχουν μεγάλες προσδοκίες από τα παιδιά. Έτσι ένα σημαντικό ποσοστό παιδιών αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη του άγχους που εκφράζεται με διάφορους τρόπους: Κακή διάθεση, πονοκέφαλοι, επιθετική συμπεριφορά, έλλειψη συγκέντρωσης (εξαιρούμε εδώ τα μαθησιακά προβλήματα), διαταραχές στον ύπνο, στο φαγητό, τικ και πολλά άλλα.

Τι μπορείτε να κάνετε ως γονείς για ν΄αντιμετωπίσετε το άγχος του παιδιού σας;

Προσπαθήστε να ελέγξετε το δικό σας άγχος

Ένας αγχωμένος γονιός, «περνάει» το άγχος του στο παιδί κι όπως είναι γνωστό τα παιδιά είναι «σφουγγάρια» και μιμούνται συμπεριφορές. Προσπαθήστε όσο μπορείτε όταν μπαίνετε στο σπίτι και κλείνετε την εξώπορτα, ν΄αφήνετε για λίγο έξω τα προβλήματα που σας ταλαιπωρούν. Ηρεμήστε και όσο είστε μαζί με το παιδί, φερθείτε του με ζεστασιά, χωρίς νεύρα κι ένταση. Αυτός είναι ο πρώτος και πιο βασικός τρόπος για να βοηθήσετε το παιδί να ξεπεράσει το δικό του άγχος.

Δώστε ποιοτικό χρόνο στο παιδί σας

Τα παιδιά χρειάζονται τους γονείς τους, αυτή τη σταθερή αξία στη ζωή τους που τα κάνει να μη φοβούνται και μ΄ένα μαγικό τρόπο να εξαφανίζουν κάθε ανασφάλεια. Φτιάξτε έτσι το πρόγραμμά σας, ώστε να έχετε λίγο ελεύθερο, ποιοτικό χρόνο κάθε μέρα για να καθίσετε μαζί με το παιδί να συζητήσετε, να παίξετε, να πάτε μια βόλτα, να το ηρεμήσετε με την ίδια σας την παρουσία.

Μην έχετε υπερβολικές προσδοκίες από το παιδί

Χρειάζεται να παρατηρήσετε το παιδί σας. Σε ποιους τομείς τα καταφέρνει και σε ποιους δυσκολεύεται; Μην προσπαθείτε να κάνετε αληθινά όσα εσείς δεν μπορέσατε στην παιδική σας ηλικία. Ούτε να θεωρείτε πως θα υπολείπεται σε κάτι, αν δεν έχετε μεγάλες προσδοκίες γι αυτό. Επιβραβεύστε το παιδί για κάθε του προσπάθεια και μην το αποδοκιμάζετε όταν δεν τα καταφέρνει, γιατί κι εκείνο παλεύει να σας ικανοποιήσει, θεωρώντας πως έτσι θα το αγαπάτε περισσότερο. Να του επαναλαμβάνετε λοιπόν συχνά πόσο το αγαπάτε, να του ξεκαθαρίζετε πως το αγαπάτε γι αυτό που είναι, ό,τι κι αν κάνει και θα δείτε πόσο θ΄αλλάξει η ψυχολογική του κατάσταση.

Μειώστε τις υποχρεώσεις του παιδιού σας

Οι σημερινοί γονείς, στην προσπάθειά τους να δώσουν όσα περισσότερα εφόδια μπορούν στα παιδιά τους, τα φορτώνουν με καθημερινές υποχρεώσεις που τα πιέζουν και τα κουράζουν. Μάλιστα επηρεάζονται από άλλους γονείς και προσπαθούν ν΄ακολουθήσουν ανάλογα προγράμματα. Το κάθε παιδί όμως είναι μοναδικό. Αν δείτε πως το πρόγραμμά του είναι φορτωμένο, μη διστάσετε να μειώσετε τις υποχρεώσεις του, γιατί το ζητούμενο είναι να έχετε ένα ευτυχισμένο παιδί κι όχι ένα παιδί με πολλές γνώσεις σε διάφορους τομείς που είναι αγχωμένο.

Βρείτε λύσεις για το άγχος

Αν θεωρείτε πως το παιδί σας έχει υπερβολικό άγχος, χωρίς να πιέζεται από το πρόγραμμα ή τις δικές σας προσδοκίες, μιλήστε του γι αυτό. Κάντε το να σας ανοιχτεί, να σας πει πώς νιώθει κι εξηγήστε του πώς μπορεί να το ξεπεράσει. Για παράδειγμα αν σας πει πως τον αγχώνει όταν ο δάσκαλος του βάζει διαγώνισμα, πείτε του πως αν μάθει πολύ καλά το μάθημα όχι μόνο δεν θα αγχώνεται, αλλά θα χαίρεται που θα δείξει τις ικανότητές του. Καθίστε μαζί του και δείξτε του τον τρόπο να διαβάσει, να μελετήσει, γιατί μπορεί αυτό να μην το ξέρει καν και να του δημιουργεί άγχος. Επίσης ζητήστε του να σας πει τι το χαλαρώνει και βάλτε το στο καθημερινό πρόγραμμα για λίγη ώρα.

Αναγνωρίστε τα συναισθήματα του παιδιού σας και κατανοήστε τα

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δείξετε πως υποτιμάτε το άγχος ή την αγωνία του. Λόγια όπως «μα γι αυτό αγχώνεσαι; Σιγά» δεν βοηθούν. Με αυτόν τον τρόπο θα το κάνετε να «κρύβει» τα συναισθήματά του και μεγαλώνοντας θα έχετε ν΄αντιμετωπίσετε άλλα θέματα. Άρα αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να πείτε στο παιδί πως καταλαβαίνετε πως νιώθει και πως κι εσείς στην ηλικία του το έχετε περάσει, ώστε να νιώθει ασφάλεια και σιγουριά.

Σχόλιο

To Email σας δεν δημοσιοποιείται πουθενά στην Ιστοσελίδα μας. Υποχρεωτικά *

Αρχείο Άρθρων

Social Media

Icon_ContactUs
ChildrenCare